Kayseri’de Satışa Sunulan Çiğ Süt Numunelerinde Listeria Monocytogenes Varlığının Klasik Kültür Yöntemi İle Belirlenmesi - Özkaya, Kemal; Yıldırım, Yeliz (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2010)
Bu çalışmada Kayseri’de açıkta satılan çiğ süt örneklerinde Listerin monocytogenes varlığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla Mayıs-Eylül 2009 aylarında farklı sokak sütçüleri tarafından satışa sunulan toplam 50 adet çiğ süt örneği ISO 11290-1/A1-2004’da önerilen L. monocytogenes izolasyon prosedürüne göre analiz edilmiştir. Elde edilen izolatlar Microbact test kitinde biyokimyasal özel¬likleri açısından değerlendirilerek tür tayini yapılmıştır. Örneklerden 1 l’iııin (%22) Listeria türleri ile kontamine olduğu, bunlardan 6’smın (%12) sadece L monocytogenes ile, 3 tanesinin (%6) sadece L. ivanovii ile, 1 tanesinin(%2) sadece L. seeligeri ile, 1 tanesinin(%2) ise hem L. monocytogenes hem de L. grayi ile kontamine olduğu belirlenmiştir. Genel olarak 50 çiğ süt örneğinden toplam 7 tanesinin (%14) L. monoytogenes ile kontamine olduğu, 39’unun (%78) Listeria türlerini içermediği ortaya konmuştur. Çalışmada elde edilen verilere göre, Kayseri’de sokakta satılan çiğ sütlerden kaynaklanan mikrobiyolojik riskin, çiğ sütün ne amaçla kullanılacağına göre değerlendirilmesi gerektiği, ısı işlemi uygulanarak süt ürünü yapımında kullanılacaksa riskin minimal düzeylerde kalırken, ısı işlemi uygulanmadan direk tüketim söz konusu olduğunda çiğ sütlerde L. monoytogenes varlığının halk sağlığı açısından bir tehlike yaratabileceği sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla sonuçlar Kayseri’de satışa sunulan çiğ süt örneklerinin L. monoytogenes açısından göz ardı edilmemesi gereken potansiyel bir halk sağlığı risk unsuru olduğunu ortaya koymaktadır.

This study was conducted to detect Listeria monocytogenes in raw milk samples sold at retail in Kayseri. Total of 50 raw milk samples collected from May to September 2009 were examined as recommended by L. monocytogenes isolation protocole of ISO 11290-1/A1-2004. Obtained isolates were biochemically identified at spp. level by Microbact test kit. The results yielded that, 11(22%) of raw milk samples were found contaminated with Listeria spp. Among these, 6 (12%), 3(6%), 1(2%) and 1(2%) of which were found contaminated with only L. monocytogenes, only L. ivanovii, only L. seeligeri and both with L. monocytogenes and L. grayi respectively. Overall, 7(14%) of 50 raw milk samples found to harbour L. monocytogenes. The results of this study indicated that the microbiological risk associated with the presence of L. monocytogenes in raw milk must be evaluated in relation to its final destination. When milk undergoes heat treatment which is then used to produce dairy products, the risk is minimal. But when used without any heat treatment, can be hazardous for public health. Therefore raw milk sold at retail in Kayseri must not be ignored as potential public health risk for the microorganism of concern.
Detection of Listeria Monocytogenes in Raw Milk Samples Retailed in Kayseri by Classical Cultural Technique