Bir Binek Araç Yakıt Tankının Çalkalanma Davranışının Deneysel İncelenmesi - TOPÇU, Elif ERZAN; KILIÇ, Eyüp; ÇAVDAR, Kadir (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2017)
Bu çalışmada bir binek araç yakıt tankı içinde meydana gelen çalkalanma hareketi deneysel olarak incelenmiştir. Öncelikle yakıt tankının çalkalanma deneylerinin yapılacağı deney tesisatının tasarımı ile ilgili bilgi verilmiştir. Tankın farklı doluluk oranları ve uyarı yönleri için perdeli ve perdesiz tipteki yakıt tanklarında deneyler yapılmıştır. Tanka sinusoidal giriş verilmiş ve tank üzerindeki çeşitli noktalardan alınan basınç sinyalleri ile tankın ivme sinyali toplanarak yorumlanmıştır.

In this study, sloshing behavior of a passenger car’s fuel tank is investigated experimentally. Firstly, detailed information is given about experimental system. After studies is continued on the baffled and unbaffled tanks. The system behavior is also examined for different fluid filling rate, different excitation conditions such as transverse and longitudinal. Sinusoidal input is given as input to the system and acceleration and pressure signals taken from different points of the tank are evaluated.
Experimental Investigation of a Vehicle Fuel Tank Sloshing Behavior
Keywords: Yakıt tankı; Çalkalanma; Deney düzeneği tasarımı; basınç değişimi; Perde