Öğretmen atamalarında esas alınan merkezi sınavın (KPSS) öğretmen adaylarının görüşlerine göre değerlendirilmesi - Karataş, Süleyman; Güleş, Hatice (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen atamalarında esas alınan KPSS’ye ilişkin öğretmen adaylarının genel görüşlerini saptamaktır. Araştırmanın örneklemini oluşturan 539 öğrenci, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri arasından tesadüfi olarak seçilmiştir. Veriler, “Kamu Personeli Seçme Sınavını Değerlendirmeye Yönelik Anket Formu” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ise betimsel istatistiklerin yanı sıra t-testi, ANOVA, Kruskal-Wallis-H ve Mann-Whitney-U testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, birinci sınıftan itibaren KPSS’nin öneminin farkında olan öğretmen adayları, fakültede alınan eğitimin sınav başarısı için yeterli olmadığını düşünüp dershaneye gitme ihtiyacı duymaktadırlar. Sınav kaygısı, öğretmen adaylarının üniversitedeki başarısını olumsuz etkileyen bir unsurdur. Öğretmen adayları, atamaların sadece bilişsel becerileri ölçen bir sınavla değil, başka ölçütlerin de dikkate alınarak yapılması gerektiğinden yanadır. Öğretmen adaylarının görüşleri, sınavın genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri alanlarında bilgi düzeyini yeterince ölçemediği yönündedir. Sınavın objektifliği ile ilgili öğretmen adaylarının bazı tereddütleri de söz konusudur.
Evaluation of the selection exam for civil cervants (kpss) from pre-service teachers’ perspectives
The purpose of this study is to evaluate the KPSS from pre-service teachers’ perspectives. The sample consisted of randomly selected 539 undergraduate students from Faculty of Education, Faculty of Arts and Sciences, and School of Physical Education and Sports at Afyon Kocatepe University. Data were collected through the “Questionnaire Form for Evaluation of the KPSS”. Data were analyzed by descriptive statistics, t- tests, ANOVAs, Kruskal-Wallis-H and Mann-Whitney-U tests. Results showed that pre-service teachers thought education they have received was not sufficient so that they have felt a need of exam preparation in private teaching institutions. Furthermore, test anxiety was found to affect achievement at a university negatively. Also, pre-service teachers expressed not only cognitive skills of pre-service teachers, but also different criteria should be considered for recruitment. Hence, to pre-service teachers, KPSS can not measure cultural knowledge, aptitude, and pedagogy. Pre-service teachers also have had some doubts about its objectivity.
Keywords: Öğretmen Atamaları; Öğretmen Yetiştirme; Aday Öğretmen; Öğretmen