Lycogala Epidendrum (j.c buxb» ex l.) Frtum (miksomiset) Antimikrobiyal Aktivitesi - Dülger, Başaran; Süerdem, Tülay Bican; Hacıoğlu, Nurcihan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2007)
Bu çalışmada, miksomiset Lycogala epidendrum (J.C. Biixb. ex L.) Fr.’dan elde edilen kloroform ve etanol ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri “Disk Difüzyon Metoduna” göre Gram (+) bakteriler Listeria monocytogenes ATCC 19117, Bacillus cereus ATCC 7064, Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus brevis ATCC 9999, Bacillus sphaericus, Bacillus megaterium, Micrococcus lut eus LA 2971, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Staphylococcus epidermidis NRRL B-4877, Micrococcus roseus ve Micrococcus flavus ATCC 14452, Gram (-) bakteriler Aeromonas hydrophila ATCC 7966, Proteus vulgaris ATCC 8427, Serratia marcescens NRRL 3284, Alcaligenes feacalis CCM 3763, Alcaligenes eutrophus, Salmonella paratyphi B, Salmonella typhi ATCC 19430, Salmonella typhimurium CCM 5445, Klebsiella pneumoniae UC57, Citrobacter freundii ATCC 8090, Bordatella bronchiseptica ATCC 4617, Erwinia amylovora, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Pseudomonas extorquens, Pseudomonas putida ve Xanthomonas camp es tris, asit-fast özellik gösteren Mycobacterium smegmatis CCM 2067 ve maya kültürleri Kluyveromyces fr agil is NRRL 2415, Candida albicans ATCC 10231, Candida utilis LA 991, Hansenula sp., Rhodotorula rubra, Debaryomyces sp., Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763, Schizo Saccharomyces sp., Toru lops is sp. ve Torula sp. üzerinde denenmiştir. Bulgularımıza göre, Lycogala epidendrum (J.C. Buxb. ex L.) Fr. ekstrelerinin bazı Gram (-) bakterilere karşı antimikrobiyal bir aktivite içermesine rağmen çalışmada kullanılan Gram (+) bakterilere ve maya kültürlerine karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olmadığı saptanmıştır.
Antimicrobial Activity of the Lycogala Epidendrum (lc buxb» ex l.) Fr. (myxomycete)
Keywords: Lycogala Epidendrum, Antimikrobiyal Aktivite, Miksomiset