Finansal Analiz Sürecindeki Temel Mali Tablo Düzeltmelerinin Oran Analizine Etkisi - SARIKALE, Hakan; İLTER, Berfu (My University, 2018)
Bir firmanın mali tabloları birçok kişi ve kurum tarafından kullanılmaktadır. Sağlıklı bir finansal analiz yapılabilmesi için, öncelikle bu tablolardaki verilerin firmanın gerçek durumunu yansıtması gerekir. Bağımsız denetime tabi firmalarda dış denetçiler mali tabloların güvenilirliği ve standartlara uyumu konusunda makul bir güvence sağlamaktadır. Ancak bağımsız denetime tabi firma sayısı oldukça sınırlı olduğundan, diğer firmaların mali tabloları da analiz öncesinde mevcut durumlarına uygun hale getirilmelidir. Bu amaçla, analistler firmaların bilanço ve gelir tabloları üzerinde bazı düzeltme (aktarma ve arındırma) işlemleri yapmaktadır. Bu araştırmada, analistler tarafından yapılan düzeltme işlemleri ile düzeltme sonrasında oran analizinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Yapılan bir uygulama üzerinde, düzeltmelerin likidite, mali yapı, faaliyet ve karlılık oranlarını nasıl değiştirebildiği gösterilmiştir. Düzeltme işlemleri yapılarak “mali tablo ve gerçek durum” uyumu sağlandığında, analiz sonuçları daha sağlıklı olacaktır. Bunun sonucunda, karar alıcıların analiz sonuçlarına dayanarak hatalı seçimler yapması ve olası maddi kayıplar yaşanması engellenebilecektir.
The Impact of Basic Financial Statement Restatements on the Ratios in the Financial Analysis Process
A company's financial statements are used by many individuals and institutions. In order to make a reliable financial analysis, the data in these statements must show the real situation of the company. Independent external auditors provide adequate assurance of the reliability and compliance of the financial statements. However, not all companies are subject to independent external auditing. The financial statements of the other companies that are outside the scope of external audit should also be adapted to their real situation before the analysis. To this end, analysts are making some restatements on the balance sheet and income statements of these companies. In this research, the restatement process that made by the analysts and the changes in ratio analysis results after the restatements are examined. How the restatements change the liquidity, financial structure, activity and profitability ratios is illustrated by means of a numerical example. If the financial statements and the real situation of the company are compatible, the analysis results will be healthier. As a result of this, incorrect decision making based on the analysis results can be avoided and possible financial losses can be prevented.
Keywords: Oran Analizi, Finansal Analiz, Bilanço ve Gelir Tablosunda Düzeltme İşlemleri, Aktarma-Arındırma, Rasyo.