Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Çizgisel Mühendislik Yapılarında Güzergâh Optimizasyonu: Doğalgaz İletim Hattı Örneği - Yıldırım, Volkan; Yomralıoğlu, Tahsin (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2013)
Güzergâh belirleme işlemi, birçok değişkenin aynı anda analiz edilmesini gerektiren karmaşık bir süreçtir ve bütün Çizgisel Mühendislik Yapısı (ÇMY) projeleri için önemli işlem adımlarından biridir. ÇMY’lerin optimum şekilde tesis edilebilmesi, güzergâhın en uygun şekilde belirlenebilmesine bağlıdır. Bunun için öncelikle ÇMY güzergâhına etki eden temel faktörlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Her bir faktörün güzergâha etki derecesi bir ağırlık katsayısı olarak belirlenmeli ve bunlar bir bütünlük içinde değerlendirilip konumsal bazda analiz edilmelidir. Bu çalışmada öncelikle Doğalgaz iletim hattı güzergâhlarına etki eden faktörler tespit edilmiş ve bu faktörlerin ağırlıkları Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHY) kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda bir doğal gaz iletim hattı için optimum güzergahın belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistem desteği ile AHY’nin sağlayacağı avantajlar ortaya koyulmuştur.

Route determination process is a complex process that requires analysis of many variables at the same time, and it is one of the important steps for all process in the Linear Engineering Structure (LES) projects. To promote LES optimally, the route should be identified in a most appropriate way. Firstly, the basic factors affecting the LES route should be determined. A degree of influence to route of each factor weights coefficient is determined, and they must be analyzed within the spatial basis. In this study, Natural Gas Transmission Pipeline routes have been determined and the weights of factors affect to route were calculated using Analytical Hierarchy Process (AHP). As a result of the study, benefits provided by Geographic Information System based AHP is evaluated for the determination of optimal routes determinations in the Natural Gas Transmission Pipeline works.
Route Optimization in Linear Engineering Structures with Geographic Information Systems: The Case of Natural Gas Transmission Pipeline
Keywords: Doğalgaz, İletim Hattı; Güzergâh; Analitik Hiyerarşi Yöntemi; Coğrafi Bilgi Sistemleri