The effect of herbal extract mixture (digestarom) supplementation to diets on duodenum and ıleum histology in broiler chickens - Güleş, Özay; Yıldız, Mustafa (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Phytogenic feed additives are used as antibacterial, anti-inflammatory and performance enhancer in the nutrition of broiler chicks. In the present study, it was aimed to investigate the effects of the usage of phytogenic feed additives which are used as an alternative to antibiotics in broilers at different levels in the rations, on the morphology of the duodenum and ileum. For this purpose, 48 male ROSS-308 one-day-old broiler chicks were used in the study. Chicks with a body weight of 43±3 g were randomly divided into 24 replicate sets from three experimental groups, each of which consisted of 8 replicates (2 chicks per house). The other two experimental groups were fed with a basal diet supplemented with 100 mg/kg (DIG100) and 150 mg/kg (DIG150) phytogenic product Digestarom®. In conclusion, it was determined that herbal extract mixture supplementation to broiler chick rations generally increased villus height and villus width, and decreased tunica muscularis thickness. Hence, herbal extract mixture might lead to better digestion and absorption by increasing the intestinal surface area, digestion and absorption levels, also increase body weight gain in broiler chicks by reducing the microbial load.

Etlik piliç beslemede fitojenik yem katkıları antibakteriyel, antienflamatuvar ve performans arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Sunulan çalışmada broylerlerde antibiyotiklerin yerine alternatif olarak kullanılan fitojenik yem katkı maddelerinin rasyonlarda farklı düzeyde kullanılmasının, duodenum ve ileum morfolojisi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada 48 adet erkek ROSS-308 bir günlük broyler civciv kullanıldı. Vücut ağırlıkları 43±3 g olan civcivler, her bir deney grubu 8 tekrardan oluşan (her kümeste 2 civciv olmak üzere) üç deney grubundan 24 tekrarlama kümesine rastgele ayrıldı. Kontrol grubu hayvanlar mısır/soya fasulyesi küspesine dayalı bazal diyet ile beslendi. Diğer iki deneme grubu ise 100 mg/kg (DIG100) ve 150 mg/kg (DIG150) fitojenik ürün Digestarom® ile desteklenmiş bazal diyetle beslendi. Sonuç olarak, broyler civciv rasyonlarına bitkisel ekstrakt karışımı takviyesinin genel olarak villus yüksekliği ve villus genişliğini artırdığı, tunika muskularis kalınlığını ise azalttığı belirlenmiştir. Dolayısıyla, bitkisel ekstrakt karışımı bağırsak yüzey alanını, sindirim ve emilim seviyelerini artırarak daha iyi sindirim ve absorbsiyona yol açabilir, ayrıca mikrobiyal yükü azaltarak broyler civcivlerde canlı ağırlık kazancını artırabilir.
Etlik piliç rasyonlarına bitkisel ekstrakt karışımı (digestarom) eklenmesinin duodenum ve ileum histolojisi üzerine etkisi
Keywords: Broiler; Crypt Depth; Muscular Thickness; Villus Height; Villus Width; Broiler; Kript Derinliği; Kas Kalınlığı; Villus Yüksekliği; Villus Genişliği