Micrococcus luteus’un Bazı Gram pozitif Balık Patojenlerine Karşı Etkisinin Araştırılması - Akaylı, Tülay; Ürkü, Çiğdem; Çanak, Özgür; Sönmez, Ece; Erk, M. Hakan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2016)
Micrococcus luteus, balık sağlığında bakteriyel hastalıklardan korunmak için probiyotik olarak kullanılan Gram pozitif bir bakteridir. Bu çalışma ile M. luteus’ un kültürü yapılan gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) hastalığa neden olan Gram pozitif bakterilerin kontrolünde kullanılabilirliğinin in vitro koşullarda araştırılması amaçlanmıştır. Patojen mikroorganizma olarak yurdumuzdaki hasta gökkuşağı alabalıklarından izole edilen Staphylococcus cohnii subsp. cohnii, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Lactococcus garvieae ve Enterococcus faecalis gibi Gram pozitif bakteriler kullanılmıştır. Gökkuşağı alabalıklarında patojenite testi yapılan ve kültürü yapılan sinarit balıklarından (Dentex dentex) izole edilen M. luteus’ un bu bakterilere karşı antagonistik etkisi disk difüzyon yöntemi ile test edilmiş ve bu bakterinin S. aureus, S.epidermidis, ve S. cohnii subsp. cohnii’ye karşı geniş inhibisyon zonları oluşturduğu gözlenirken L. garvieae ve E. faecalis’e karşı daha az etki gösterdiği dikkati çekmiştir. Bu çalışma ile ilk kez M. luteus’ un Gram–pozitif bakterilerden olan Staphylococcus türlerine karşı antagonistik etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Micrococcus luteus is a Gram positive bacterium that is used as probiotic for the prevention of bacterial diseases in fish health. The aim of this study is the determination of probiotic suitability of M. luteus in the control of Gram positive bacteria which cause diseases in the cultured rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) under in vitro conditions. Gram positive bacteria namely Staphylococcus cohnii subsp. cohnii, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Lactococcus garvieae ve Enterococcus faecalis which were isolated from rainbow trout, were used as pathogen microorganisms. The antagonistic effect of M. luteus isolated from cultured dentex (Dentex dentex) and made pathogenity test for cultured rainbow trout against these bacteria was tested by using disc diffusion method and while M. luteus produced wide inhibition zones against S. aureus, S.epidermidis and S.cohnii subsp. cohnii, less antagonistic effect was determined against L. garvieae and E. faecalis. With this study, antagonistic effect of M. luteus against members of the Gram positive bacterial genus Staphylococcus was determined for the first time.
The investigation of Micrococcus luteus Against Some Gram positive Fish Bacteria
Keywords: Antagonistik Etki; Enterococcus Faecalis; Lactococcus Garvieae; Micrococcus Luteus; Probiyotik; Gökkuşağı Alabalığı; Staphylococcus Spp.