Ermenistan ve Ermeni Diasporasında Türkçe Türkiyede Ermenice - Kutalmış, Mehmet (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2003)
Bu çalışmada Ermenistan ve Ermeni Diasporasında Türkçe ve Türkiye’deki Ermenice çalışmalar üzerinedir. Anadolu’daki Selçuklu Ermenileri ile Kırımdaki Kıpçak Ermenileri arasındaki ilişkiler, Osmanlı devletindeki Türk Ermenileri kültürel ve politik ilişkileri ve Türkiye’deki Ermeniler bu çalışmada açıklanmaktadır. Ermenistan çok fazla Türkoloji çalışmalarına sahip Osmanlı hükümdarlığı altında kalan Yunanistan, Tunus ve Suriye v.b devletleri arasında tek ülkedir. Ermeni halkının büyük bir çoğunluğu Ermeni Diasporası olarak adlandırılan Ermenistan dışında yaşayan insanlardır. Türkiye’yi ve Türk kültürünü bilen Ermeniler barış için Türk-Ermeni ve partizanlık arasındaki ilişkilerde büyük bir rol oynarlar. 1915’ deki oluşumlar dışında, tarih ve gezginler Türk ve Ermenilerin binlerce yıl barış içinde yaşadıklarını söylerler. Kanımca Türkiye’deki Ermeniler Türk toplumunun bir parçasıdır ve Ermenistan’daki Ermeniler ve Diaspora Türkler ile Ermeniler arasında iyi ilişkiler kurulmasında büyük bir role sahiptir.

This study is based on Turkish in Armenia and Armenian Diaspora; Armenish and Armenian Studies in Turkey. The relations between SeljuksArmenians in Anatoly; Kiptchaks-Armenians in Krim; Turks-Armenians cultural and political relations in Ottoman State and Armanians in Turkey are explained in this study. Armenia is a unique country between the states (Greece, Tunis, Syria etc.) which is stayed under Ottoman goverment, have great turcologic studies. Big part of the Armenian people live outside of Armenia, who are said Armenian Diaspora. Big part of the people of Armenia and Armenian Diaspora know Turkish and turkic culture. The Armenians who know Turkish and turkic culture, have in general a big role in the relations between Turc-Armenian and partizanship for peace. The history and travellers say the Turcs and Armenians live for thousand years in peace except 1915 occurrances. I think, the Armenian in Turkey, are part and parcel of the Turkish society, and Armenians in Armenia and Diaspora have a big role in the establishment of good relations between the Turcs and Armenians.
Keywords: Ermeniler; Ermeni Diasporası; Türkler; Kültürel ilişkiler