Emniyet Teşkilatı’nda Ücret Yönetimi: Rize Emniyet Müdürlüğü Alan Araştırması - Usta, Hasan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2015)
Bu araştırma Rize İlinde görevli polislerin ücret yönetimiyle ilgili görüş ve önerilerini almak, bazı demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, rütbe, görev yapılan birim, çalışma süresi, çalışma sistemi) açısından katılımcıların değerlendirmelerinin değişip değişmediğini bulmak amacıyla yapılmış betimleyici bir çalışmadır. Araştırmaya 2012 yılında Rize Emniyet Müdürlüğü’nde farklı birimlerde çalışan olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı ve yargıya dayanan örnekleme yöntemiyle seçilmiş 205 polis katılmıştır. Verilerin toplanmasında ilgili literatür taranarak hazırlanmış anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi, bağımsız örneklem t-testi ve tanımlayıcı istatistiki tablolar kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ücret sistemiyle ilgili polislere yöneltilen ifadelere verilen yanıtlardan eğitim durumu, rütbe, yaş, çalışma süresi, görev yapılan birim ve çalışma sistemi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar olduğu görülmüş; cinsiyet ve medeni durum değişkenlerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Araştırmada yer alan polislerin çalışma düzeniyle ilgili görüşleri demografik değişkenlere göre farklılıklar göstermektedir. Ortaya çıkan bulgular ışığında, çalışmanın sonuç kısmında bazı çözüm önerileri sunulmuştur.

The purpose of this descriptive study is to obtain the views and suggestions of the police officers employed in the Province of Rize on salary management and to find out whether the views of the participants vary based on various demographic variables (e.g. age, gender, marital status, education, rank, unit of assignment, seniority, and working system). 205 police officers, who worked in the different units of the Rize Police Department in 2012, were selected by oriented and judgment based sampling method which is one of the non-probability sampling methods. A questionnaire form which was drafted by reviewing the relevant literature was used for the purpose of gathering required data. One way analysis of variance, independent sample t-test and statistical tables were used in analyzing the data. As a result of the analyses conducted, it was concluded from the answers provided to the questions posed to the police officers on salary system that there were significant variations in the variables of education status, rank, age, seniority, unit of assignment and working conditions; however, no significant variation was found in the variables of gender and marital status. The views of the police officers participated in this study on the working conditions exhibit variations based on the demographic variables. In the conclusion, some suggestions are provided.
Salary Management in Turkish Police Organization: The Field Study of Rize Police Department
Keywords: Ücret Yönetimi; Çalışma Saatleri; Çalışma Düzeni; Ücret Sistemi; Emniyet Teşkilatı