Brusella Hastalığı - Kuyucuoğlu, Yahya (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2011)
Brusellozis'in coğrafikdağılımıyeni odakların ortaya çıkmasıyla sürekli değişmektedir. Hastalık.dünyada özellikle hayvancılık ekonomisindeki etkilerinin yanı sıra önemli bir zoonoz olması İle de halk sağlığını tehdit etmektedir. Dünya ekonomisindeki brusellozls'e bağlı kayıpların kapsamı sadece hayvan üretimi İle İlgili değil, aynı zamanda halk sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Hayvanlarda birçok aşı kullanılmasına rağmen İnsanlarda henüz aşı kullanılmamaktadır. Yılda 500.000'den fazla İnsanda brusellozls vakası görülmektedir. Hayvanlarda brusellozis'in kontrol altına alınması İle beşeri vakalarda önemli derecede azalmalar olabilir.

The geographical distribution of brucellosis Is consistently changing with new foci emerging. Beside the disease In animals have an Important economic Impact, the public health concern of such an Important zoonosis. The worldwide economic losses due to brucellosis are extensive not only In animal production but also In human health. Although a number of vaccines are being used for animals, no pleasure vaccine against human brucellosis. Brucellosis causes more than 500 000 human Infections per year worldwide. When the brusellosis Is controlled In the animal, there Is a significant decrease In the Incidence In humans.
Brucellosis
Keywords: Brusella; Zoonoz