Etik ve sosyal sorumluluk konulu bildirilerin bibliyometrisi: Ulusal turizm kongreleri örneği (2009-2017) - Baytok, Ahmet; Boyraz, Mehmet; Çetin, Ahmet; Mutlu, Hülya; Katırcıoğlu, Esra (Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2019)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’deki Ulusal Turizm Kongrelerinde “etik” ve “sosyal sorumluluk” konuları ile ilgili yayınlanan bildirilerin bibliyometrik olarak değerlendirilmesidir. Araştırmanın evrenini, 2009-2017 yılları arasında düzenlenen dokuz ayrı Ulusal Turizm Kongresi bildiri kitaplarında yer alan bildirilerden, araştırma başlığı veya anahtar kelimeler arasında “etik” veya “sosyal sorumluluk” kelimelerini içeren çalışmalar oluşturmaktadır. Nitel olarak tasarlanan bu araştırmada verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı analiz yöntemi benimsenmiştir. Tespit edilen bildiriler sıklık ve yüzde analizlerine tabi tutularak incelenmiştir. Araştırma sonucunda etik ve sosyal sorumluluk alanında yazılan bildirilerin kongrelerdeki sayısının 16 olduğu ve temsil oranının 1,8 ile çok düşük düzeyde kaldığı tespit edilmiştir. Bildirilerin 38 farklı yazar tarafından ele alındığı ve bildiri başına ortalama 2,4 yazar düştüğü, yaklaşık 94’ünün ise en az iki yazar tarafından ortak olarak gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Araştırmalara en çok katkı sağlayan yazarların 30,6 oranında Doçent Doktor unvanına sahip ve üniversitelerin ise ikişer bildiri ile Akdeniz, Dokuz Eylül ve Mersin Üniversiteleri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bildirilerin 31,2’sinin en az iki farklı üniversitede çalışan yazarlar tarafından üniversiteler arası akademik araştırma olarak tamamlandığı belirlenmiştir.

The aim of the research is investigating bibliometrically proceedings written in the subject of “ethic” and “social responsibility” in National Tourism Congress. The research population consists of full text papers, which include the words of “ethic” or “social responsibility” among the research headings or keywords, that are presented in nine consecutive National Tourism Congress that were held between the years of 2009-2017 in Turkey. In this qualitatively designed research, descriptive analysis has been adopted for the accessed data. Papers were analyzed in terms of specific bibliometric parameters by frequency and percentage analysis. Research results indicated that the only 16 papers written in the field of ethics and social responsibility remained at a very low level and the representation rate of 1.8%. Studies conducted by 38 different authors with an average of 2.4 writers per papers and about 94% of papers were carried out by at least two authors. Associate professors contributed the at most to the proceedings with the rate of 30.6% and Akdeniz, Dokuz Eylül and Mersin University have contributed most to the congresses in terms of the number of papers with two. Further 31.2% of papers have been completed as academic research between universities by authors working in at least two different universities.
Bibliometry of ethics and social responsibility proceedings: The case of national tourism congress (2009-2017)
Keywords: Etik; Sosyal Sorumluluk; Ulusal Turizm Kongresi; Bibliyometrik Analiz; Turizm; Tourism; Ethics; Social Responsibility; National Tourism Congress; Bibliometric Analysis