Şehir turizmi kavramından ne anlıyoruz? Kuramsal bir çözümleme - Kaya, Mutlu; Keleş, Yasin (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Turizmin çeşitlenmesi ile birlikte farklı turizm faaliyetlerine yönelik adlandırma ve gruplandırma hataları sıklıkla yapılmaktadır. Turizm faaliyetinin türü, yeri ve amacı gibi birçok değişken bir arada düşünüldüğünde adlandırma ve gruplandırma hatalarının bilimsel araştırmalara da yansıdığı görülmektedir. Bu durum bilimsel araştırmaların kurgulanmasından sonuçlanmasına kadar bir dizi sorun oluşturabilmekte, araştırma sonuçlarını güvensiz hale getirebilme tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Turizm araştırmalarında sıklıkla karşılaşılan hatalardan biri de şehir turizmi kavramına farklı anlamlar yüklenmesidir. Şehir kavramı ile idari bir sınıflama olan il kavramının karıştırılması sonucu ortaya çıkan hata, şehir turizmi çalışmalarını da olumsuz etkilemektedir. Şehir turizmi adı altında bir ildeki turizm çekiciliklerinden bahsedilmesi, bu çalışmalarda şehir turizminin tüm turizm türlerini içine alan bir kavram olarak ifade edilmesi hatasına neden olmaktadır. Oysa her ilde birden fazla şehir yerleşmesi ve şehir turizmi destinasyonu bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı şehir turizmi kavramının doğru kullanımına ilişkin bir öneri oluşturmaktır. Derleme niteliği taşıyan bu çalışmada şehir ve şehir turizmi kavramları açıklanmış; şehir turizmi kavramının sınırları çizilmeye çalışılmıştır. Şehir turizmi kavramına yüklenen anlamların bir şehrin turizm potansiyeline işaret ettiği ve bu noktada şehir turizmi kavramının bütün turizm türlerini çatısı altına alabilecek bir turizm çeşidi olduğuna yönelik hatalı bakış açısı tartışılmıştır. Bu tartışma çerçevesinde gelecekte yapılacak akademik çalışmalarda şehir turizmi kavramının doğru kullanımına yönelik bir çerçeve oluşturulmuştur.

Along with the diversification of tourism, naming and grouping mistakes are frequently made for different tourism activities. When many variables such as the type, place and purpose of tourism activity are considered together, it is seen that naming and grouping mistakes are also reflected in scientific research. This situation can create a series of problems from the construction of scientific research to its conclusion and brings the danger of making research results unreliable. One of the mistakes frequently encountered in tourism research is to attribute different meanings to the concept of city tourism. The mistake that arises as a result of mixing up the concept of city with the concept of province, which is an administrative classification, also negatively affects the studies of city tourism. Mentioning tourism attractions in a province under the name of city tourism causes the misexpression of city tourism as a concept that includes all types of tourism in these studies. However, there is more than one city settlement and city tourism destination in each province. The purpose of this study is to make a suggestion for the correct use of the concept of city tourism. In this study that is in the nature of compilation the concepts of city and city tourism have been explained and the boundaries of the concept of city tourism have been tried to be drawn. The erroneous point of view that the meanings attributed to the concept of city tourism point to the tourism potential of a city and at this point the concept of city tourism is a type of tourism that can cover all types of tourism has been discussed. Within the framework of this discussion, a framework has been created for the correct use of the concept of city tourism in future academic studies.
What Do we understand from the concept of city tourism? A theoretical analysis
Keywords: Şehir; Turizm; Şehir Turizmi; City; Tourism; City Tourism