The alignment between the official physical education curriculum and the taught curriculum - Eren, Gonca; Yalız Solmaz, Dilek; Kurum Yapıcıoğlu, Dilruba (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Although the written physical education curriculum is the same throughout the country, the implementation phase in schools differs from each other. Hence the purpose of this study is to examine the implementation process of the 5th-grade physical education and sports curriculum (2018) in different school contexts. Case study pattern was used. The participants of the study are two physical education teachers in Eskisehir. The data collection process consisting of observations, interviews, and field notes was completed in the fall semester of the 2018-2019 academic year. As a result of the analysis, the implementation process of the curriculum sub-theme which is related to the main theme of "taught curriculum", was reached. In conclusion, it can be said that the implementation process in schools is mostly teacher-centred, including the teaching of sports techniques and evaluating the psychomotor domain. It was observed that the game-based and student-centred structure of the updated curriculum was not sufficiently implemented by the teachers in the study. Also, it can be stated that the sufficiency of physical education course materials and the suitability of the areas used in physical education lessons are important factors in the implementation process of the curriculum.

Ülke genelinde geçerli tek bir resmi beden eğitimi öğretim programı olsa da bu programın okullardaki uygulama süreçleri çeşitli nedenlerle birbirinden farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, 2018 yılında güncellenen 5. sınıf beden eğitimi ve spor dersi öğretim programının farklı okul bağlamlarında uygulanma sürecini incelemektir. Durum çalışması deseninin kullanıldığı bu çalışma, Eskişehir'de iki farklı ortaokulda ve bu ortaokullarda görev yapan gönüllü iki beden eğitimi öğretmeninin dersinde yürütülmüştür. Gözlem, görüşme ve saha notlarından oluşan veri toplama süreci 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde tamamlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda "öğretilen program" ana temasına bağlı olan "öğretim programının uygulanma süreci" adlı bir alt temaya ulaşılmıştır. Sonuç olarak, okullardaki uygulama sürecinin çoğunlukla öğretmen merkezli olduğu, spor tekniklerinin öğretimi ve psikomotor alanın değerlendirilmesini içerdiği söylenebilir. Güncellenen programın oyun temelli ve öğrenci merkezli yapısının, araştırmadaki beden eğitimi öğretmenleri tarafından öğretim süreçlerine yeterince yansıtılamadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca beden eğitimi ders materyallerinin yeterliliği ve beden eğitimi derslerinde kullanılan ders alanların uygunluğunun programın uygulanma sürecinde önemli etkenler olduğu ifade edilebilir.
Resmi beden eğitimi öğretim programı ile öğretilen program arasındaki uyum
Keywords: Beden Eğitimi; Durum Çalışması; Öğretilen Program; Öğretim Programı Uyumu; Öğretmen Uygulaması; Case Study; Curriculum Alignment; Physical Education; Taught Curriculum; Teacher İmplementation