Sivaslı ve Çevresinde Kır Konutları - Özav, Lütfi (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2002)
Sivaslı Ege bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde yer alan Uşak iline bağlı bir ilçe merkezidir. İlçedeki kır konutları zaman içerisinde önemli değişiklikler göstermiştir. Geçmiş yıllarda yapılan konutlarda doğal çevrenin etkilerini daha fazla görmek mümkündür. Söz konusu konutlarda ev plânları, uğraşılan ekonomik faaliyetlerden ve doğal çevre koşullarından etkilenilerek oluşturulmuştur. Dolayısıyla evlerin iç taksimâtları ve plân tiplerinde doğal çevrenin etkileri daha fazla görülmektedir. Daha yakın yıllarda yapılan kır konutlarında ise çağdaş yapı malzemelerinin kullanıldığı ve çevrenin konutlar üzerindeki etkisinin giderek azaldığı dikkati çekmektedir. Kır konutlarında görülen bu tür çağdaşlaşma eğilimleri, kuşkusuz gelir düzeyinin yükselmesi ile de yakından ilgilidir.

Geographically, the City of Sivaslı is a district center of the Province of Uşak located in the Midwestern Anatolian part of Aegean Region of Turkey. The dwelling styles of villages of Sivaslı District have shown some important changing throughout time. The dwellings built in the past show the influences of the natural environment. In these dwellings, the blueprints of houses have been affected by the natural environment conditions and major economical activities. Lately, modern building equipments have been tended to use in the newly built houses of the villages of Sivaslı District. The tendency of using modern building equipments is closely related to increasing level of incomes of people living in the District of Sivaslı.