Analitik hiyerarşi süreci ile ağırlıklandırılmış dinamik programlama modelinin satın alma sürecine uygulanması - Özdemir, Ali; Demirer, Begüm (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2015)
Karar verme, işletmeler için çok önemli ve karmaşık bir süreçtir. Alternatiflerin ve kriterlerin sayısının artması, çatışan kriterler arasından seçim yapacak karar vericinin bu süreçteki rolünü zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, işletmenin birden fazla kriter doğrultusunda en uygun satın alma ve envanter planının belirlenmesi amaçlanmış- tır. Bu plan, sayısal ve sayısal olmayan birden fazla kriteri içeren sorunların çözümünde kullanılan çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP)’nin Dinamik Programlama (DP) modeli ile bütünleştirilmesiyle elde edilmiştir. AHP ile hesaplanan ağırlıklar kullanılarak dinamik yapıdaki envanter ve satın alma sorunu için dinamik programlama yaklaşımıyla optimal sonuç elde edilebilmektedir.

Decision making is a significant and complex process for businesses. Increase in the number of alternatives and criteria, complicates the decision maker’s role in this process who will make a choice among the conflicting criteria. In this study it is aimed to determine the purchasing and inventory plan in accordance with multiple criteria. This plan is derived by the integration of Analytic Hierarchy Process (AHP), one of the multi criteria decision making methods used for the solution of problems involving quantitative and qualitative multiple criteria, with the Dynamic Programming (DP) model. By using the weights calculated through AHP the optimal result can be obtained with DP for the dynamic inventory and purchasing problem.
Application of the dynamic programming model weighted with analytic hierarchy process in purchasing process
Keywords: Çok Kriterli Karar Verme; Analitik Hiyerarşi Süreci; Dinamik Programlama; Envanter Planlaması; Satın Alma Süreci