Ratlarda 5-fluorouracil ile i̇ndüklenen akciğer toksisitesi üzerine naringinin koruyucu etkileri - Gedikli, Semin; Erbaş, Elif (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Mevcut çalışmanın amacı; kemoterapötik olarak kullanılan 5-FU’nun akciğerlerde oluşturduğu hasara karşı doğal flavonoidlerden olan naringinin koruyucu etkilerini araştırmaktır. Çalışmada 200-250 g ağırlığında, 30 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar rastgele seçilerek Kontrol grubu, 5-FU grubu ve NA+5-FU grubu olarak ayrıldı. 5-Fluorouracilin akciğer dokularında interstisyel fibrozis ve konjesyona, alveoller arası septumda yangısal hücre infiltrasyonuna bağlı kalınlaşma, peribronşiyal lenfoid doku hiperplazisi ile birlikte bronşiyollerde epitelyal hücre dökülmelerine neden olduğu gözlendi. Naringin uygulamasının ise akciğerdeki histopatolojik bulguları hafiflettiği ve normal akciğer doku histolojisine yaklaştırdığı gözlendi. 5-Fluorouracil uygulamasının akciğerlerdeki Bax immünpozitifliğini artırırken, Bcl-2 immünpozitifliğini azalttığı, naringin uygulamasının ise kontrol grubuna benzer şekilde Bax immünpozitifliğini azaltıp, Bcl-2 immünpozitifliğini artırdığı belirlendi. Akciğer dokularında kontrole kıyasla TBARS ve NO düzeylerinin 5-FU uygulaması ile anlamlı şekilde arttığı, GSH düzeyinin ise anlamlı şekilde azaldığı, naringin uygulanan grupta ise bu parametrelerin kontrol grubundaki düzeylere yaklaştığı tespit edildi. Tüm bu bulgular naringin uygulamasının, 5-FU kaynaklı akciğer hasarında faydalı etkiler gösterebileceğini düşündürmektedir.

The current study aims to investigate the protective effects of naringin, one of the natural flavonoids, against in the lungs damage caused by 5-FU, which is used chemotherapeutically. Thirty Sprague Dawley male rats weighing 200-250 g were used in the study. The rats were randomly selected and divided into the control group, the 5-FU group and the NA+5-FU group. It was observed that 5-FU caused interstitial fibrosis and congestion in the lung tissues, thickening due to inflammatory cell infiltration in the inter-alveolar septum, peribronchial lymphoid tissue hyperplasia and epithelial cell shedding in the bronchioles. It was observed that naringin application alleviated the histopathological findings in the lung and brought it closer to normal lung tissue histology. It was determined that 5-FU administration increased Bax immunopositivity in the lungs, decreased Bcl-2 immunopositivity, and naringin administration decreased Bax immunopositivity and increased Bcl-2 immunopositivity, similar to the control group. It was found that TBARS and NO levels increased significantly with 5-FU administration, GSH level decreased significantly in the lung tissues compared to the control group, and these parameters approached the levels in the control group in the naringin group. All these findings suggest that naringin administration may have beneficial effects on 5-FU-induced lung injury.
Protective effects of naringin on lung toxicity induced by 5-fluorouracil in rats
Keywords: 5-Fluorouracil; Akciğer; Naringin; Oksidatif Stres