Bir savaş iki kardeş: Büyük Taarruz’da görev alan Kurmay Binbaşı Mustafa Şemsettin (Taner) ve Kurmay Binbaşı Cemil Tahir (Taner)’in meslek hayatlarından bazı kesitler - Şahin, Gürsoy (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Çalışmanın temel amacı Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi sırasında kurmay binbaşı olarak görev yapan Mustafa Şemsettin (Taner) ve kardeşi Cemil Tahir (Taner) Beylerin meslek hayatlarından bazı kesitleri incelemektir. Mustafa Şemsettin 1890’da, kardeşi Cemil Tahir ise 1892’de Süvari Üsteğmen Tahir Bey ve Emine Hanımın çocukları olarak Edirne’nin Uzunköprü (Ergene) ilçesinde dünyaya geldiler. Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi sırasında kurmay binbaşı olarak görev yapan iki kardeşten Mustafa Şemsettin Bey 1’nci Şube (Harekât Şubesi) Müdürü, Cemil Tahir Bey ise 1. Ordu Harekât Şube Müdürlüğü görevlerini başarıyla yerine getirdi. İstiklal Harbi sonrasında orduda çeşitli kademelerde görev yapan ve korgeneral rütbesine terfi eden Mustafa Şemsettin Bey, 19431945 yılları arasında Harp Akademisi Komutanlığı görevinde bulundu. Hastalığı sebebiyle 22 Haziran 1945’te vefat etti. Küçük kardeş Cemil Tahir Bey, Büyük Taarruz sonrasında orduda önemli görevler üstlenerek tümgeneral rütbesine terfi edip bu rütbede görev yaparken 1938’de Beden Terbiyesi Genel Müdürü olarak görevlendirildi. 1945’e kadar görevini başarılı bir şekilde sürdüren Cemil Tahir Bey, 28 Aralık 1946’da rahatsızlığı sebebiyle vefat etti. Makalede gerek Milli Mücadele sırasında gerekse sonrası dönemde önemli görevler üstlenerek ömürlerinin son günlerine kadar yüksek bir sorumluluk bilinciyle hizmet eden ve önemli başarılar elde eden iki kardeşin biyografileri ortaya konulmaya çalışıldı. Araştırmanın temel kaynaklarını Milli Savunma Bakanlığı Arşivi, Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Arşivi, süreli yayınlar ve hatıratlar oluşturdu.

The main purpose of the study was to examine the some parts from the professional careers of Mustafa Şemsettin (Taner) Bey and his brother Cemil Tahir (Taner) Bey serving as staff majors during the Great Offensive and the Field Battle of the Commander-in-Chief. Mustafa Şemsettin was born in 1890 and his brother Cemil Tahir was born in 1892 as the children of Cavalry First Lieutenant Tahir Bey and Emine Hanım in Uzunköprü (Ergene) district of Edirne. Of the two brothers serving as staff majors during the Great Offensive and the Field Battle of the Commander-in-Chief, Mustafa Şemsettin Bey successfully performed his duty as the Chief of the 1st Section (Operations Section) and Cemil Tahir Bey successfully carried out his duty as the Chief of the 1st Army Operations Section. Mustafa Şemsettin Bey who served at various ranks in the army and was promoted to the rank of lieutenant general after the Turkish War of Independence served as the Commander of War Academies between the years of 1943-1945. He passed away on 22 June 1945 due to his illness. The younger brother Cemil Tahir Bey was appointed as the General Director of Physical Training in 1938 while he was serving at the rank of major general after promoting to this rank by undertaking important duties in the army after the Great Offensive. Cemil Tahir Bey who carried out his duty successfully until 1945 passed away on 28 December 1946 due to his illness. In the article, it was tried to present the biographies of the two brothers who served with a high sense of responsibility and achieved significant successes until the last days of their lives by undertaking important duties both during and after the National Struggle. The primary sources of the research were the Archive of the Ministry of National Defence, the Republic Archive of the Presidency, periodicals, and memoirs.
One war, two brothers: Some parts from the professional careers of Staff Major Mustafa Şemsettin (Taner) and Staff Major Cemil Tahir (Taner) serving in the Great Offensive
Keywords: Mustafa Şemsettin Taner; Cemil Tahir Taner; Büyük Taarruz; Meslek Hayatı; Türk Silahlı Kuvvetleri; Mustafa Şemsettin Taner; Cemil Tahir Taner; The Great Offensive; Professional Career; Turkish Armed Forces