Bir köpekte Pulpitis olgusu: Dirofilaria olağan şüpheli midir? - Haydardedeoğlu, Ali Evren; Ural, Kerem (My University, 2017)
Sunulan makalede dişlerde renk değişimi ile karakterize ilginç bir vaka tanımlandı. Olgu materyalini rutin aşılama için kliniğe getirilen 3.5 yaşlı dişi köpek oluşturdu. Alınan anamnezde hastada egzersiz intoleransı, aralıklı öksürük ve nefes darlığı olduğu belirlendi. Hasta; tam kan sayımı, serum biyokimya ölçümleri, akciğer grafisi ve detaylı fizik muayene ile değerlendirilmiştir. Hızlı tanı test kiti (SNAP 4DX) analiz sonuçları, köpeğin Drofilaria immitis ile enfekte olduğunu ortaya koydu. Hastanın ağız boşluğu muayenesi sırasında, olağan dışı bir bulgu olarak, dişlerde pembemsi renk değişikliği tespit edildi (Şekil 1). Elde edilen bulgular aşağıda tartışılmıştır.

In the presented article, an interesting case was defined by the color change in the teeth. The case material consisted of 3.5 old female dogs was refered to the clinic for routine vaccination. In our study, it was determined that the patient had exercise intolerance, intermittent cough and shortness of breath. Patient; Complete blood count, serum biochemistry measurements, chest X-ray and detailed physical examination. The results of the rapid diagnostic test kit (SNAP 4DX) analysis revealed that the dog was infected with Drofilaria immitis. During the patient's oral cavity examination, a pinkish color change was detected in the teeth as an unusual finding (Figure 1). The findings are discussed below.
Pulpitis case in a dog: Is Dirofilariosis the culprit?
Keywords: Dirofilaria; Köpek; Pulpitis; Dirofilariosis; Dog; Pulpitis; Şüphe; Olgu