Investigations on calving interval and dry period in anatolian buffaloes reared in Kütahya province - Alkoyak, Kürşat; Kaptan, Cüneyt; Yüksel, Mehmet Akif (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
The study is intended to determine the calving interval (CI) and Dry period (DP), affecting both production and reproduction characteristics of Anatolian buffaloes reared under farm conditions, to investigate the environmental effects on these characteristics, and to use the results in stud selection programs for breeding in buffalo herds. In the study, 1427 calving interval and dry period records of 756 head of Anatolian buffalo reared between 2014-2021 were used. In this study, the overall mean and standard error of CI and DP were determined as 411.374.10 days and 191.703.13 days, respectively. The effects of county, calving year, season and parity on these features were determined. In the study, the effect of all environmental factors on CI and DP, apart from the county, was found to be significant (p<0.01, p<0.001). In the study, concluded that considering the factors affecting yield and reproductive performance in selection programs and monitoring of estrus and drying off by breeders will contribute to farm productivity.

Sunulan çalışmada çiftlik şartlarında yetiştirilen Anadolu mandalarında Buzağılama aralığı (BA) ve üreme ve üretim özelliklerini etkileyen Kuruda kalma süresi (KKS)’ni belirleyerek bu özellikler üzerine etki eden çevresel etkileri araştırmak ve elde edilen sonuçların manda sürülerinde ıslaha yönelik damızlık seçim programlarında kullanma imkanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 2014-2021 yılları arasında yetiştirilen 756 baş Anadolu mandasına ait 1427 adet Buzağılama aralığı ve Kuruda kalma süresine ait kayıtlar kullanılmıştır. Bu araştırmada, BA ve KKS genel ortalama ve standart hatası sırasıyla 411.374.10 gün ve 191.703.13 gün olarak belirlenmiştir. İlçe, buzağılama yılı, mevsimi ve laktasyon sırası bu özellikler üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmada ilçe hariç incelenen tüm çevresel faktörlerin BA ve KKS üzerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0.01, p<0.001). Çalışmada, seleksiyon programlarında verim ve üreme performansına etki eden faktörlerin dikkate alınması ve yetiştiriciler tarafından östrus ve kurutmanın izlenmesinin çiftlik verimliliğine katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Kütahya İlinde yetiştirilen Anadolu mandalarında buzağılama aralığı ve kuruda kalma süresi üzerine araştırmalar
Keywords: Buffalo; Calving İnterval; Dry Period; Environmental Factors; Manda; Buzağılama Aralığı; Kuruda Kalma Süresi; Çevresel Faktörler