Nesnenin Etki Alanı - Akçataş, Ahmet (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2001)
Nesne, cümlede önemli bir yere sahiptir. Nesnenin etki alanı, cümlenin gücünü de gösterir. Cümlede nesneler, yüklemin sonucunu, öznenin etkisini ve tümleçlerin tamamlama yönünü belirler. Bu yüzden nesnenin etki alanını tespit etmek, anlatım ve anlama bakımından gereklidir. Bu çalışmayla Türkçede değişik cümle yapılarında nesnelerin etkilenme şekilleri tespit edilmiştir. Böylece cümlenin anlamı, yeni bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir.

Object has an important part in the phrase. The influence area of the object demonstrates the power of the phrase too.The object in a phrase determine the consequence of the verb the effect of the subject and direction comlementary of complements. So, to determinate the area of influence in object is essential with regard to expresion and comprehension. Through this study, influential ways of the object in different structure in Turkish have been determined. In this way, the meaning sentences has been appreciated with a new perspective.
Keywords: Nesne; Etki Alanı; Sıfır Etki; Tam Etki; Dolaylı Etki