Barter İşlemleri ve Uluslararası Muhasebe Standartlarına Göre Muhasebeleştirilmesi - MERT, Hüseyin; DUKAN, Oğuz (My University, 2017)
Barter, günümüz ticari hayatında parasal ödeme yöntemlerinin yanında kendine belli bir derecede yer bulmuş bir ödeme sistemidir. Barter sisteminin daha verimli ve etkin kullanılabilmesi için son yıllarda çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde ticari hayatın ve ihtiyaçların çok çeşitlenmesi, sınırların giderek ortadan kalkması ve ticaretin önündeki engellerin hızlı bir şekilde giderilmesi ile ödeme sistemleri de çeşitlilik göstermiştir. Bu ihtiyaçların ve çeşitliliğin sonucunda barter sistemi eski zamanlardaki yüksek yoğunluklu kullanım imkanına kısmı olarak ulaşmaya başlamıştır. Bu sistemin etkin bir şekilde kullanılması yerel ve uluslararası sistemde kurallara bağlanması ile mümkün olabilecektir. Aksi halde yerelden daha ziyade uluslararası alanlarda barter sisteminin uygulanması güçleşecektir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada barter sisteminin işleyişi örnek yevmiye kayıtları aracılığıyla incelenerek, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarında nasıl yer aldığı ve özellikle barter sisteminde ciro kavramı üzerinde durulmuştur.
Barter Operations and Accounting by Accountancy Standards
Barter is a payment system that has found itself at a good particular level besides monetary payment methods in today's commercial life. There is a works for make a more efficient and effective to barter system. In this days, payment systems have also been diversified with the diversification of commercial life and necessity and also being quickly eliminated with the increasingly borders and the obstacles in front of the trade. As a result of these needs and diversity, the barter system has begun to reach the possibility of high-intensity use in the past. Operative use of this system may be possible with by connecting to the local and international system rules. Otherwise the implementation of the barter system will become more difficult in the international arenas than in the localities. In this work we have done, the Barter system is examined through the sample journal entries, how it takes place in the International Financial Reporting Standards and we have emphasized especially the concept of endorsement in the barter system.
Keywords: Barter, UFRS, Ciro, Muhasebe, Muhasebeleştirme