Teknostresin İş Performansı Üzerindeki Etkisi; Tükenmişliğin Aracı Rolü - YENER, Serdar (My University, 2018)
Bu araştırmada bilgisayarı çok sık kullanan ofis çalışanlarının tükenmişlik algılarının teknostres ve bağlamsal performans arasındaki ilişkide aracı rolü incelenmiştir. Teknostres işle ilgili teknoloji kaynaklı olumsuz etkenlere bireyin vermiş olduğu tepki olarak tanımlanmaktadır. Tükenmişlik, işle ilgili yaşanan stresin kronik hale gelmesiyle çalışanların yaşamış oldukları duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve iş becerilerindeki düşüş davranışlarıyla tanımlanmaktadır. Kaynakların korunması kuramı çerçevesinde çalışanların yaşayacağı teknostresin tükenmişliğe yol açarak bireylerin performanslarını düşüreceği öngörülmektedir. Sinop il ve ilçelerindeki sık bilgisayar kullanan ofis çalışanlarına uygulanan anket sonuçları SPSS 21’ e entegre olarak kullanılabilen Process 3.0 adlı makro ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre tükenmişlik algısının teknostres ve performans arasında aracı rolü gözlenmiştir.
The Effects of Technostress on Employee Performance: The Mediating Role of Burnout
Mediation role of burnout perceptions of office employees who use computer intensively, on the relation between technostress and contextual performance is questioned in this research. Technostress is defined as reactions of employees to the negative effects of technology related factors in work. Burnout is defined as emotional exhaustion, depersonalization, decreased personal accomplisments with prolonged stress related to work . Within the frames of theory of conservation of resources (COR Theory) technostress is thought to lead burnout and burnout is thought to decrease contextual performance of employees. Results of surveys conducted on office employees in Sinop and its districts are analyzed with Process 3.0 which can be used as integrated to SPSS 21. According to the test results mediation effect of burnout on the relationship between technostress and performance is observed.
Keywords: Teknostres, tükenmişlik, bağlamsal performans