Termal otel işletmelerinde personel bulma, seçme ve personeli işe yerleştirme sürecindeki uygulamalar ve sorunlar üzerine bir araştırma: Afyonkarahisar örneği - Pelit, Elbeyi; Soybalı, Hasan Hüseyin; Ak, Serkan (Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2017)
Bu araştırmanın amacı; önemli bir turizm işletmesi türü olan termal otel işletmelerinin, termal otel olmalarının getirdiği özellikler de dikkate alınarak personel bulma, seçme ve personeli işe yerleştirme süreçlerinde hangi uygulamalara başvurduklarını ortaya koyarak, konuyla ilgili sorunların belirlenmesidir. Bu çerçevede Türkiye’nin önemli bir termal turizm destinasyonu olan Afyonkarahisar’daki beş yıldızlı termal otel işletmelerinde bir araştırma gerçekleştirilmiş olup, söz konusu işletmelerin personel bulma, seçme ve personeli işe yerleştirme süreçlerinin belirlenmesinde yarı yapılandırılmış görüşme yönteminden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, termal otel işletmelerinin bu süreçlere ilişkin uygulamalarında literatürdeki otel işletmeleri üzerine yapılmış araştırmaların sonuçlarına da yansıyan birtakım sorunların (nitelikli personel bulamama, turizm eğitimi almış personel adaylarına gerekli önemin verilmemesi vb.) olduğu tespit edilmiştir.

The purpose of this study is to determine issues related to personnel recruitment, selection and placement processes of thermal hotels, which are among the most important types of tourism enterprises, by taking account of thermal hotels’ qualities. In this context, this study was implemented in the five-star thermal hotels in Afyonkarahisar, an important thermal tourism destination of Turkey, and a semi-structured interview method was used to determine the personnel recruitment, selection and placement processes of the thermal hotels. As a result of the research, it was found that there are some problems related to these processes (such as not being able to find qualified personnel, not giving enough importance to tourism educated personnel) as reflected in the results of the researches on the hotel enterprises in the literature.
A research on applications and problems in the processes of personnel recruitment, selection and placement in thermal hotels: The case of Afyonkarahisar
Keywords: Personel Bulma; Personel Seçme; Personeli İşe Yerleştirme; Termal Otel İşletmeleri; Afyonkarahisar