Amasya İlinde Bir Köpekte Visceral Leishmaniasis - Gazyağcı, Serkal; Gazyağcı, Aycan N.; Kılıç, Selçuk; Çelebi, Bekir; Babür, Cahit; Öcal, Naci (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2008)
Bu çalışmanın hayvan materyalini, kliniğimize derisinde uzun süreli iyileşmeyen yaralar ve kronik burun kanaması şikayetleri ile getirilen 8 yaşındaki erkek alman çoban köpeği oluşturdu. Köpeğin klinik muayenesinde, beden ısısında artış, tırnaklarda uzama ve deformasyonla birlikte burun kanaması belirlendi. Bu bulgulara dayanarak Leishmaniasis’den şüphe edildi. Leishmania spp. yönünden yapılan hızlı test kiti (Leish® speed) ile hastalığın pozitif, IFAT (indirekt immunofloresan antikor testi) ile de 1/256 titre de pozitif olduğu saptandı. Bu olgu ile Amasya ilinde ilk defa bir köpekte visseral leishmaniasis bildirilmektedir.

An 8 years old German shepherd dog was referred to our clinic with chronic wounds in the skin and chronic nasal bleeding. In clinical examinations; the dog exhibited higher body temperature, longer nail with deformation and nasal bleeding were determined. Such clinical findings are associated with leishmaniasis. The case was confirmed by Leish® speed test kit. Antibody titer against Leishmania spp. was found as 1/256 by IFAT in this dog. This report is of importance as this is the first case of canine visceral leishmaniasis in a dog in Amasya.
Visceral Leishmaniasis in a Dog in Amasya Province
Keywords: Amasya; Dog; Visceral Leishmaniasis