Keçilere artan dozlarda pentoksifilin uygulamasının biyokimyasal ve hematolojik parametrelere etkisi - Coşkun, Devran; Çetin, Gül; Çorum, Orhan (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Pentoksifilin (PTX) beşerî ve veteriner hekimlikte mikrosirkülasyonun teşvik edilmesi amacıyla kullanılan non-selektif fosfodiesteraz inhibitörü bir ilaçtır. PTX keçilerde deneysel çalışmalarda kullanılmasına rağmen güvenilirliği hakkında herhangi bilgi bulunmamaktadır. Bu araştırmanın amacı Kıl keçilerine PTX’in 10, 20 ve 40 mg/kg dozlarda damar içi (IV) uygulamasını takiben hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisini belirlemektir. Araştırmada klinik olarak sağlıklı 9 adet keçi kullanıldı. PTX keçilere 10, 20 ve 40 mg/kg dozlarda IV yolla uygulandı. Kan örnekleri ilaç uygulaması öncesi (kontrol 0.saat) ve uygulamayı takiben 12.saatte alınarak hematolojik ve biyokimyasal parametreler değerlendirildi. PTX’in farklı dozlarda uygulaması sonrası keçilerde lokal ya da sistemik herhangi bir yan etki görülmedi. PTX’in 20 ve 40 mg/kg dozlarda uygulaması sonrası akyuvar (WBC) seviyesi artarken 10 mg/kg dozda hemoglobin (HGB) düzeyi azaldı (p<0.05). 10 mg/kg doz grubu ile karşılaştırıldığında, 20 ve 40 mg/kg doz gruplarında WBC, alyuvar (40 mg/kg hariç), HGB ve hematokrit değerlerinin arttığı belirlendi (p<0.05). PTX’in farklı dozlarda uygulaması, biyokimyasal parametrelerde genel olarak azalmaya neden olurken (p<0.05), troponin I düzeyinde herhangi bir değişiklik görülmedi. Sonuç olarak, keçilerde PTX’in 10, 20 ve 40 mg/kg dozlarda uygulamasının hematolojik ve biyokimyasal parametrelerde önemli değişikliklere neden olduğu ve tek doz uygulamalarda geçici şekillenen bu değişimlerin tekrarlı uygulamalarda risk oluşturabileceğinden dikkatli olunması gerektiği kanısına varıldı.

Pentoxifylline (PTX) is a non-selective phosphodiesterase inhibitor drug used in human and veterinary medicine to promote microcirculation. Although PTX has been used in experimental studies in goats, there is no information about its safety. The aim of this study is to determine the effect of PTX on hematological and biochemical parameters following intravenous (IV) administration of 10, 20 and 40 mg/kg doses to Hair goats. In the study were used clinically healthy 9 goats. PTX was administered IV to goats at doses of 10, 20 and 40 mg/kg. Blood samples were taken before drug administration (control, 0 hour) and 12 hours after administration, and hematological and biochemical parameters were evaluated. No local or systemic adverse effects were observed in goats after the application of PTX at different doses. After administration of PTX at 20 and 40 mg/kg doses, white blood cell (WBC) level increased, while hemoglobin (HGB) level decreased at 10 mg/kg dose (p<0.05). When compared with the 10 mg/kg dose group, WBC, red blood cell (except 40 mg/kg), HGB and hematocrit values were found to be increased in the 20 and 40 mg/kg dose groups (p<0.05). While the administration of PTX at different doses caused a general decrease in biochemical parameters (p<0.05), no change was observed in troponin I level. In conclusion, it can be stated that the administration of PTX in goats at doses of 10, 20 and 40 mg/kg caused significant changes in hematological and biochemical parameters and caution should be exercised as these temporary changes in single-dose administrations may pose a risk in repeated administrations.
Effect of ascending doses of pentoxifylline administration on biochemical and hematological parameters in goats
Keywords: Artan Doz; Biyokimyasal; Hematolojik; Keçi; Pentoksifilin