Baş Vergisi’nin Başbakan Thatchertn istifasındaki rolü - Kösecik, Muhammet (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2000)
Bu makale, Margaret Thatcher’ın Kasım 1990’de başbakanlıktan tarihi bir şekilde istifa etmesinde ‘baş vergisi’ politikasının etkisini incelemektedir. Beklenmeyen oranda yüksek olarak ortaya çıkan baş vergisi, Muhafazakar Parti ve özellikle Margaret Thatcher için tam bir siyasi felaket olmuştur. Bu gelişme, halkın ciddi muhalefeti ile karşılaşmış, halk tepkisini protesto gösterilerinde, anketlerde, yerel yönetim ve milletvekilliği ara seçimlerinde göstermiştir. Bu gelişmeler, Muhafazakar Parti için bir sonraki genel seçimlerde gerçekleşebilecek olası yenilgiyi işaret etmiştir. Bu gelişmelerin sonucu olarak, özellikle marjinal oy oranları ile bir önceki seçimlerde milletvekili seçilebilmiş bir çok Muhafazakar Parti milletvekili, Thatcher’ın istifasını zorunlu görmüşler ve parti içi demokrasinin işlemesi sonucu onun istifasında hayati bir rol oynamışlardır.

This article assesses the role of the poll tax policy in Margaret Thatcher’s unprecedented resignation from power in November 1990. It is argued that the poll tax appeared to be an absolute political catastrophe for the Conservative Party and particularly for Margaret Thatcher, producing unexpected high level of tax bills. This caused massive public opposition reflected in streets, opinion polls, local elections and by-elections and indicated a potential defeat of Conservatives in a next general election. Then, many Conservative MPs, particularly those who were holding marginal seats saw Mrs Thatcher an electoral liability and played a vital role in her resignation through the operation of party’s electoral mechanism.
Keywords: Baş Vergisi; Thatchertn İstifası