Klinik endometritisli i̇neklerde i̇ntrauterin kekik esansiyel yağı ile birlikte dimetil sülfoksit uygulamasının klinik i̇yileşme üzerine ve serum haptoglobin, tümör nekrozis faktör ve nitrik oksit düzeylerine etkisi - Kaya, Semra; Kaçar, Cihan; Merhan, Oğuz; Demir, Murat Can; Arı, Umut Çağın; Zonturlu, Abuzer Kafar (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu çalışmada, intrauterin kekik yağı ile dimetil sülfoksit (DMSO) uygulamasının endometritisin klinik iyileşmesi, serum haptoglobin (Hp), tümör nekrozis faktör (TNF) ve nitrik oksit (NO) düzeylerine etkisini belirlemek amaçlandı. Çalışmada klinik endometritisli 90 inek rastgele 3 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki ineklere (GI; n=30) kekik esansiyel yağı (20 mL), 12 mL DMSO ve 88 mL distile su karıştırıldı ve karışım (120 mL) intrauterin olarak verildi. İkinci gruptaki ineklere (GII; n=30) 20 mL kekik esansiyel yağı 100 mL distile su içerisine eklendi ve intrauterin olarak verildi. Son gruptaki ineklere ise (GIII; n=30) 12 mL DMSO, 108 mL distile su ile karıştırıldıktan sonra intrauterin olarak verildi. Tedaviden 14 gün sonra rektal, ultrasonografik ve vaginoskobik muayene yapıldı. Tüm hayvanlardan tedaviden hemen önce ve tedaviden 14 gün sonra kan alındı. Kan serumlarda Hp, TNF ve NO düzeyleri ELISA ticari kitleri ile belirlendi. Tüm gruplarda Hp, TNF ve NO düzeylerinin tedavi öncesine göre önemli oranda düştüğü saptandı. Klinik iyileşme oranı en yüksek GI’de (%93,3) tespit edildi. GII’de %73,3, GIII’te ise %56,6 olarak belirlendi. Sonuç olarak, intrauterin kekik esansiyel yağ tedavisi ile DMSO verilmesinin endometritisin klinik iyileşmesi üzerine pozitif yönde katkı sağladığı belirlenmiştir.

This study, it was aimed to determine the effect of the intrauterine infusion of thyme essential oil and dimethyl sulphoxide (DMSO) on serum haptoglobin (Hp), tumor necrosis factor (TNF) and nitric oxide (NO) levels and on healing in cows with clinical endometritis. In the study, 90 cows with clinical endometritis were randomly assigned to three groups. Cows in the first group (GI, n=30) were treated with an intrauterine infusion of the 120 mL mixture prepared from 20 mL thyme essential oil, 12 mL of DMSO and 88 mL of distilled water. In the second group of cows (GII; n = 30), 20 mL of thyme essential oil was added into 100 mL of distilled water and given intrauterine. The cows in the last group (GIII; n=30) were given intrauterine after mixing 12 mL of DMSO with 108 mL of distilled water. Rectal, ultrasonographic and vaginoscopic examination were performed 14 days after the treatment. Blood was collected from all animals immediately before and 14 days after treatment. Hp, TNF and NO levels in blood serums were determined by the ELISA commercial kits method. Hp, TNF and NO levels decreased significantly after treatment in all groups. The clinical recovery rate was found to be at the highest GI (93.3%). It was determined as 73.3% in GII and 56.6% in GIII. As a result, it was determined that DMSO administration intrauterine together with thyme essential oil treatment contributed positively to the clinical improvement of endometritis.
The effect of intrauterine thyme essential oil and dimethyl sulfoxide infusion on clinical recovery and serum haptoglobin, tumor necrosis factor and nitric oxide levels in cows with clinical endometritis
Keywords: DMSO; Endometritis; Hp; Kekik Esansiyel Yağı; TNF