Afyon, Konya ve Eskişehir İllerinde Keçilerde Pestivirus ve Parainfluenzavirus Tip 3 Enfeksiyonlarının Serolojik Olarak Araştırılması - Gür, Sibel; Erol, Nural; Yapıcı, Orhan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2009)
Bu çalışmada sağlıklı ve respiratorik-reprodüktif bozukluklar görülen keçi sürülerinde Pestivirus ve Parainfluenzavirus 3 (PI-3) enfeksiyonları serolojik olarak araştırıldı. Afyonkarahisar, Konya ve Eskişehir illerindeki 7 sürüden toplam 1346 kan örneği elde edildi. Mikronötralizasyon test sonucuna göre, sürü bazında pestivirus spesifik antikorların %35.2 ile %78.8 arasında değiştiği belirlenirken PI-3 için %17.5 ile %62 aralığında olduğu tespit edildi. Toplamda, 933 (%69.3) ve 584 (%43.3) keçinin sırasıyla pestivirus ve PI-3 için pozitif olduğu saptandı. PI-3 için pozitif olduğu belirlenen örneklerin %83.5’inin pestivirus için de pozitif olduğu belirlenirken pestivirus pozitiflerin sadece %52.3’ünün PI-3 için de pozitif olduğu saptandı.

In this study, pestivirus and Parainfluenzavirus 3 (PI-3) infections was investigated serologically in both healthy and respiratory-reproductive disorders detected goat herds. Total of 1346 blood samples from 7 herds was obtained from Afyonkarahisar, Konya and Eskişehir provinces. As a result of microneutralisation test, pestivirus specific antibodies was varied among 35.2% and 78.8% in herd basis while 17.5% and 62% for PI-3. In total, 933 (69.3%) and 584 (43.3%) goat was found to be seropositive for pestivirus and PI-3, respectively. Out of PI-3 positives, 83.5% was detected as positive for pestivirus, however only 52.3% of pestivirus positives were also positive for PI-3.
A Serological Investigation on Pestivirus and Parainfluenzavirus type 3 Infections in Goats in Afyon, Konya and Eskişehir Provinces
Keywords: Parainfluenzavirus 3; Pestivirus; Virus; Keçi; Antikor; Serolojik Araştırma