Kıskançlık duygusu ile ilgili bir derleme - Kayrak, Melike Ecem; Çaplı, Melis; Aksakallı, Gülşah; Karaaziz, Meryem (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu derleme çalışmasının amacı; kıskançlık duygusu ve bu duygu ile ilgili yapılan araştırma bulgularını ilişkilendirerek bir bilgilendirme sağlamaktır. Bu amaçla kıskançlık duygusunun tanımını, kıskançlık ve cinsiyet arasındaki ilişkiyi, kuramsal temelini, özelliklerini, romantik kıskançlık, romantik kıskançlıkta bağlanma stillerinin etkisi ve kıskançlığın tedavisi değerlendirilmiştir. Kıskançlığı çok yönlü bir kavram olarak incelemek daha uygundur. Kıskançlık duygusunu harekete geçiren çeşitli sebepler ve olaylar olabilmektedir. Bu sebeple etkili faktörlerin saptanması tedavi için önemlidir. Kıskançlığın, olumlu ya da olumsuz olarak sınıflandırılması için ise kıskançlık karşısında verilen tepkiler önemlidir. Yapılan derleme çalışmasında kıskançlığın çeşitli türleri ile birlikte kıskançlık durumunda kişilerin bağlanma stillerinin önemli bir rol oynadığına da vurgu yapılmıştır. Kıskançlık ile ilgili yapılan çalışmaların yeni yeni üzerinde durulmaktadır. Bu nedenle bu derleme kıskançlık ile ilgili yapılan çeşitli araştırmaları barındırması nedeniyle önem taşımaktadır. Kişilerin kıskançlık duygusu ile sorun yaşamaları durumunda başa çıkma stratejileri, iletişim becerilerinin güçlendirilmesi ve kıskançlık konusunda psikoeğitimlere önem verilmesi de gereklidir. Kıskançlık duygusu hakkında yapılmış olan araştırmalara dayalı olarak; sosyal medyanın, çiftler arasında oluşan kıskançlık duygusunda önemli bir etkiye sahip olduğu, güvenli bağlanma stilinin kıskançlık duygusu üzerindeki önemi ve bu duygunun cinsiyetlere göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuca da bakıldığında aşırı kıskançlığın kişinin kendisine ve çevresindeki insanlara verdiği zararı önlemek veya en aza indirgemek için bu alanda yapılan her çalışmanın çok büyük önem taşıdığı anlaşılmaktadır.

The aim of this review is to provide information by associating the feeling of jealousy and the research findings about this feeling. For this aim, the definition of jealousy, the relationship between jealousy and gender, its theoretical basis, features, romantic jealousy, the effect of attachment styles on romantic jealousy and the treatment of jealousy were evaluated. It is more appropriate to examine jealousy as a multifaceted concept. There may be various reasons and events that trigger the feeling of jealousy. Determining the effective factors is important for treatment. In order to classify jealousy as positive or negative, the reactions to jealousy are important. In the review study, it was emphasized that attachment styles of individuals play an important role in jealousy, along with various types of jealousy. The studies on jealousy are newly focused on. For this reason, this review is important because it contains various studies on jealousy. It is also necessary to give importance to coping strategies, strengthening communication skills and psychoeducation on jealousy in case people have problems with the feeling of jealousy. Based on research on the feeling of jealousy; It has been concluded that social media has a significant effect on the feeling of jealousy between couples, the importance of secure attachment style on the feeling of jealousy and the difference of this feeling according to gender.
A review about the feeling of jealousy
Keywords: Kıskançlık; Romantik Kıskançlık; Bağlanma Stilleri; Jealousy; Romantic Jealousy; Attachment Styles