Endosülfan ve C vitamini uygulamalarının erkek Yeni Zellanda tavşanları üzerindeki etkisi - Yıldız Gülay; Özlem; Büyükoğlu; Tülay; Hatipoğlu; Fatma Şefika; Gülay, Mehmet Şükrü (My University, 2018)
Çalışmamızda endosülfan uygulaması yapılan erkek Yeni Zellanda tavşanlarında C vitamini (VitC) ilavesinin bazı kan ve biyokimyasal parametreler ile oksidan-antioksidan denge üzerine düzeltici etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, yaşları 6 ile 8 ay arasında değişen 24 tavşan, her grupta 6 tavşan olacak şekilde, rastgele 4 çalışma grubuna ayrıldı. Kontrol grubundaki tavşanlara (TRT-I) mısır yağı verildi. İkinci grupta bulunan tavşanlara (TRT-II) günlük 1 mg/kg endosülfan mısır yağında eritilerek verildi. Üçüncü gruptaki tavşanlara 20 mg/kg dozunda VitC gün aşırı olarak uygulandı (TRT-III). Son gruptaki tavşanlara (TRT-IV) aynı oranlarda endosülfan ve VitC verildi. Oral yolla yapılan bu uygulamalar 6 hafta boyunca devam etti. Çalışmamızda toplam eritrosit ve trombosit, hemoglobin, hematokrit, ve lökosit değerleri yönünden gruplar arasında fark gözlenmezken, toplam lökosit sayılarında anlamlı bir fark bulundu. Ayrıca serum glukoz, alanin aminotransferaz (ALT), malondialdehit (MDA), glukoz 6 fosfat dehidrojenaz (G6PD), glutatyon peroksidaz (GPx) ve eritrosit katalaz (CAT) aktivitelerinde de farklılık tespit edilmedi. TRT-III grubunda serum VitC seviyesi yükselirken, TRT-II grubunda serum alkalen fosfataz (ALP) ve aspartat aminotransferaz (AST) seviyeleri arttı. Bununla birlikte VitC uygulamasının TRT-IV grubundaki tavşanlarda ALP ve AST seviyelerini TRT-II grubuna göre azalttığı gözlendi. Elde edilen bulgulara göre, VitC uygulamasının endosülfanın bazı zararlı etkilerine karşı erkek Yeni Zellanda tavşanlarında koruyucu olabileceği sonucuna varıldı.

The present study evaluated the protective effect of oral Vitamin C (VitC) against changes in hematological and biochemical parameters, and oxidant-antioxidant status in male New Zealand White rabbits treated with endosulfan. Total of 24 rabbits (6 to 8 years old) were randomly divided into 4 treatment groups (n=6). Rabbits in the control group (TRT-I) received corn oil for 6 weeks. Rabbits in the second group (TRT-II) received endosulfan (1 mg/kg bw per day) in corn oil. Rabbits in the third group (TRT-III) received corn oil daily and VitC (20 mg/ kg bw) every other day for 6 weeks. Rabbits in the last group (TRT-IV) received the same amounts of endosulfan and VitC. All treatments were administered by oral route. Although total erythrocyte, trombocyte, hemoglobin and percent hematocrit, lymphocyte, granulocyte and monocyte did not differ among the treatment groups, total leukocyte numbers differed due to treatment. The serum glucose, alanine aminotransferase (ALT), malondialdehyde (MDA), glucose 6 phosphate dehydrogenase (G6PD), glutathion peroxidase (GPx), and erythrocyte catalase (CAT) in treatment groups were similar. However, serum VitC levels were elevated for rabbits in TRT-II group. In addition, serum alkaline phosphatase (ALP) and aspartate aminotransferase (AST) levels increased in the TRT-II group, whereas VitC application decreased ALP and AST levels in the TRT-IV group when compared to the TRT-II group. Thus, results suggested beneficial influences of VitC in neutralizing some harmful effects of endosulfan in male New Zealand White rabbits.
Effects of vitamin C on male New Zealand white rabbits exposed to endosulfan
Keywords: Kan Parametreleri; Biyokimyasal Parametreler; Oksidan-Antioksidan Denge; Endosülfan Toksikasyonu; İnsektisit Kullanımı; Vitamin C; Blood Parameters; Biochemical Parameters; Oxidant-Antioxidant Status; Endosulfan Toxication; İnsecticide Use; Rabbit; Tavşan; Yeni Zellanda; New Zealand; Erkek; Man