Nanoteknoloji İle Çevredostu Fotokatalitik ve Antimikrobiyal Seramik Malzemelerin Üretilmesi - Gürbüz, Mevlüt; Solaş, Arman; Küçük, Ali; Göktaş, Aydın; Doğan, Aydın (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2009)
Bu çalışmada seramik sektörü için nanoteknolojiyi kullanarak çevreyle dost antimikrobiyal ve kendi kendini temizleyen (fotokatalitik) fonksiyonel seramik ürünler üretilmesi ve geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu uygulama için malzeme olarak anataz yapıda nanokristalin titanyum dioksit (TiO2) tozu kullanılmış ve farklı oranlarda ilavelerle yüzeyi modifiye edilmiştir. Modifikasyonu yapılan nanoboyutlu titanyum dioksit tozu farklı püskürtme yöntemleriyle seramik altlık üzerine çöktürülmüştür. Elde edilen tozların faz analizi için XRD ve fonksiyonel kaplamaların mikro yapıları taramalı elektron mikrokobu (SEM) ile karakterizasyonu yapılmıştır. Seramik altlıklara fotokatalitik ve antimikrobiyal deneyler yapılarak fonksiyonellikleri belirlenmiştir.
The Production Of Environmental Friendly Photocatalytıc And Antimicrobial Ceramic Materials By Nanotechnology
Keywords: Nanoteknoloji, Fotokatalitik, Kaplama, Titanyum Dioksit, Karakterizasyon