Sırbistan'ın AB serüveni - Akçay, Ekrem Yaşar (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2016)
Sırbistan hem tarihsel geçmişi hem de şu anki durumu itibariyle Avrupa’nın ve Balkanların en önemli ülkelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bir grup tarafından Eski Yugoslavya’nın kalbi olarak nitelendirilen Sırbistan, AB’ye tam üye olmayı amaçlamaktadır. Tarihsel olarak bakıldığında Sırbistan’ın AB ile ilişkileri savaş suçları, Kosova’nın durumu gibi bazı nedenlerden dolayı sancılı olmuştur. Yine de Sırbistan 2000 yılında AB’nin potansiyel aday ülkesi olmuştur. 2008 yılında da AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını imzalamıştır. 2012 yılında AB’ye aday ülke olan Sırbistan, AB ile müzakerelere devam etmektedir. Bu çalışma Sırbistan’ın neden AB’ye üye olmak istediğini ve neden AB’nin Sırbistan’la yakından ilgilendiğine yönelik değerlendirmeler yapmaya çalışacaktır.

Serbia is recognized as one of the most important countries of the Balkans in respect of both its historical background and its current situation. Serbia which is characterized by a group as a heart of Former Yugoslavia, aims to become a full member of the EU. Historically, although Serbia’s relations with the EU has been painful because of the war crimes and Kosova’s status. Serbia gained the potential candidate status of the EU in 2000 and signed the Stabilization and Association Agreement in 2008. Serbia became a candidate country for the full membership of the EU in 2012 and the country is proceeding full membership negotiations with the EU. This study will try to make some remarkable assessments on Serbia’s stakes in becoming a full member of the EU and the EU’s interests over Serbia.
Eu advanture of Serbia
Keywords: Sırbistan; AB; İstikrar ve Ortaklık Anlaşması; Balkanlar; Tam Üyelik