Effect of anti-mullerian hormone, metabolic profile and mineral levels at transition period on the calving – conception interval in cows - İleritürk, Mustafa; Kaynar, Özgür (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
The transition period in dairy cows is generally accepted as the period covering 3 weeks before calving and 3 weeks after calving. The aim of the study was to compare the profiles of β-hydroxybutyrate, calcium, magnesium, phosphorus, total cholesterol, total protein, triacylglycerol, free glycerol, serum lipid and serum protein with Anti-Mullerian Hormone (AMH) in dairy cows in the transition period, and to determine whether AMH to examine whether it can be used as a marker in the next insemination period. The cows whose blood samples were taken were followed up and it was determined that they became pregnant at the insemination and the study was terminated. According to the results obtained; It was determined that BHB and free glycerol, which are important markers of negative energy balance (NEB), have an effect on AMH concentration. However, it was determined that the concentration of magnesium and the ratio of cholesterol ester in serum total fat did not change much during the transition period. Our results suggest that AMH is a good biomarker of decreased follicular activity due to NEB in the transition period and that AMH can be used for herd weeding in reinsemination.

Sütçü ineklerde geçiş dönemi genel kabul ile buzağılamadan önceki 3 hafta ile buzağılamadan sonraki 3 haftatı kapsayan süreçtir. Bu çalışmanın amacı geçiş dönemindeki sütçü ineklerde negaif eneji dengesinden (NED) dolayı değişen β-hidroksibütirat, kalsiyum, magnezyum, fosfor, total kolesterol, total protein, triaçilgliserol, serbest gliserol, serum lipid ve serum protein profillerinin Anti-Müllerian Hormon (AMH) ile karşılaştırılarak AMH’nin bir sonraki tohumlama döneminde belirteç olarak kullanılıp lullanılmayacağını incelemektir. Kan örnekleri alınan inekler daha sonra takip edilerek kaçıncı tohumlamada gebe kaldıkları tespit edildi ve çalışma sonlandırıldı. Santrifüj edilerek serumları toplanan kanlar analiz edildi. Elde edilen sonuçlara göre; NED’in önemli belirteçlerinden BHB’nin ve serbest gliserolün AMH konsantrasyonu üzerine etkisi olduğu saptandı. Bununla birlikte, magnezyumun konsantrasyonunun ve serum toplam yağı içerisindeki kolesterol esteri oranının geçiş döneminde fazla değişmediği tespit edildi. Sonuçlarımız AMH’nin geçiş döneminde NED’den dolayı azalan folliküler aktivitenin iyi bir biyobelirteci olduğunu ve tekrar tohumlamada AMH’nin sürü ayıklama için kullanılabileceğini göstermektedir.
İneklerde geçiş döneminde anti-müllerian hormon, metabolik profil ve mineral düzeylerinin buzağılama – gebelik aralığına etkisi
Keywords: Anti-Mullerian Hormone; Cow Pregnancy; Insemination; Metabolic Profile; Transition Period; Anti-Müllerian Hormon; Geçiş Dönemi; İneklerde Gebelik; Metabolik Profil; Tohumlama