Topraksız kültür, sera koşullarında organik ve inorganik ortamların ağlayan gelin (fritillaria imperialis) soğanları üzerine etkileri - Kahraman, Özgür; Özzambak, Ercan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2006)
Ağlayan Gelinde farklı ortamların (perlit, zeolit, pomza, kum, torf, Hindistan cevizi lifi, talaş) bitki gelişimi, soğan çapı, soğan ağırlığı ve yavru soğan oranı üzerine etkilerinin araştırıldığı çalışma 2004- 2005 kış yetiştirme döneminde, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü serasında yürütülmüştür. Ağlayan Gelinin 12 cm çevre büyüklüğündeki soğanları kullanılmış, en yüksek soğan çapı ve ağırlığı kumda (6.8 cm ve 109.6 g) elde edilmiştir. Yavru oranı % 88 ve 295 (kumda) arasında saptanmıştır.

Bulbs of Fritillaria imperialis. (12 cm in circumference) was planted in seven different substrates (perlite, zeolite, pumice, sand, peat, coco peat and bark) to investigate the effect of these media on plant growth, bulb diameter, bulb weight and daugther bulb ratio. The study was carried out in Greenhouse at Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in 2004-2005 winter growing season.The highest bulb diameter and bulb weight were obtained in sand (6.8 cm and 109.6 g). The daugther bulb ratio was investigated betwen 88 and 295 % (in sand).
Effects of organic and inorganic substrates on bulbs of fritillaria imperialis in soilless culture, greenhouse condition
Keywords: Fritillaria Imperialis; Topraksız Kültür; Ortam; Yetiştiricilik