Edvar Müzik Terapi Yöntemi’nin kişilerin stres, mental iyi oluş, olumlu/olumsuz duygu durumuna etkisinin incelenmesi - Sürü, Dilara; Bilici, Mustafa (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu araştırmanın genel amacı literatürdeki bilgilerden yola çıkarak müzik terapi uygulamasının kişilerin stres, mental iyi oluş, olumlu ve olumsuz duygudurumlarına olan etkisini gözlemlemektir. Araştırmada 27 kontrol ve 28 deney olmak üzere toplamda 58 katılımcıya Edvar Müzik Terapi yöntemi uygulanmıştır. Algılanan Stres Ölçeği, Warwick-Edinburg mental İyi Oluş Ölçeği ve PANAS Olumlu/Olumsuz Duygudurum Ölçeği uygulama öncesi ve uygulama sonrası ön-test ve son-test şeklinde alınarak gerçek deneysel desen kullanılmıştır. Verilerin analiz aşamasında SPSS 22 paket programı kullanılarak bağımlı ve bağımsız örneklem t testi (student’s-t testi) gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre deney grubundaki katılımcıların stres ve olumsuz duygu durum düzeyinde azalma; mental iyi oluş ve olumlu duygu durum düzeyinde ise artış görülmüştür. Katılımcıların stres ve olumsuz duygu durum düzeyindeki azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulgusu elde edilmiştir.

The purpose of this recearch is investigating the effect of music therapy treatment on participants stress, mental well being, positive/negative mood level based on the knowledge of literature. There are totally 58 participants were investigated whose are 27 person control group and 28 person experiment group. In our research, we used the Perceived Stress Scale, Warwick-Edinburg Mental Well Being Scale, and Positive and Negative Affect Schedule to measure the dependent variables. SPSS 22 program is used to analyze the data and statistically important difference is observed in participants stress level and negative mood. By this finding, we might say that the music therapy which is used to flourish participants psychological level is found influential by paralel with the literature.
Analyzing the effect of “Edvar Music Therapy” to stress, mental health, and positive/negative affect of participants
Keywords: Müzik; Music; Müzik Terapi; Müzik İle Tedavi; Stres; Olumlu Duygular; Olumsuz Duygular; Mental İyi Oluş