İshalli buzağılarda zeolit kullanımının Na+, K+ ve Cl- iyonları üzerine etkisi - Temamoğulları, Füsun; Samak, Muzaffer; Garip, Zozan (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu çalışmada ishalli buzağılarda rutin tedavi protokollerine ek olarak uygulanan zeolitin Na+, K+ ve Cl- seviyeleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma için Viranşehir ilçesi Sefa Veteriner Kliniğine getirilen 1-32 günlük 12 adet ishalli ve sağlıklı 6 adet buzağı kaydedildi. İshalli buzağıların 9 tanesinde Escherichia coli, diğerlerinde ise Criptosporodium parvum, Corona virus ve Clostridium perfiringens etken tespiti yapıldı. İshalli buzağılar eşit sayıda olacak (n=6) şekilde negatif kontrol grubu (sağlıklı hayvan +1g/kg /gün, oral zeolit), pozitif kontrol grubu (ishalli hayvanda rutin tedavi), zeolit grubu (ishalli hayvanda rutin tedavi + zeolit (1g/kg /gün, oral)) olarak üç gruba ayrıldı. Pozitif kontrol ve zeolit grubuna günlük olarak izotonik 0.9% NaCl (Polifleks®, Polifarma, Türkiye), sodyum bikarbonat (Bikarvil®, Vilsan, Ankara), vitamin, amino asit, elektrolit, dekstroz (Duphalyte®, Zoetis, İspanya) + Vitamin C (İnjacom C®, Ceva, İstanbul) + Marbofloksasin (Marbox®, Ceva, İstanbul) uygulaması prospektüslerine göre yapıldı. Tedavi prosedürü içerisinde Corona virüs etkenli bir buzağıda 6. günde ölüm görüldü. Tedavi süresince 1. 3. ve 5. günlerde serumda Na+, K+ ve Cl- iyonları ölçümü gerçekleştirildi. 1. 3. ve 5. günlerde Na+ ve Cl- iyonu bakımından gruplar arasında istatistikî olarak fark görülmedi (p>0.05). Ancak, çalışmada zeolit grubunda diğer gruplara göre 1.ve 5. gün K+ düzeyleri daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Bu farklılığının nedeninin hem ishal etkenlerine bağlı oluşan hücresel hasardan hem de zeolitin ortamdan K+ emilimini arttırmasından ileri geldiği düşünülmektedir. Bununla birlikte, zeolit grubunda diğer gruplara göre ishalin iyileşme sürecinin daha hızlı olduğu görülmüştür.

In this study, the effects of zeolite applied in addition to routine treatment protocols on Na+, K+, and Cl- levels in calves with diarrhea were investigated. 1-32 days old twelve calves with diarrhea, and 6 healthy controls brought to Sefa Veterinary Clinic in Viranşehir district were enrolled for the study. The responsible bacteria were Escherichia coli in nine of the diarrhea calves and Criptosporodium parvum, Corona virus and Clostridium perfiringens were in the others. Calves with diarrhea were divided into three groups in equal numbers (n=6) as negative control (healthy animal+1 g/kg day oral zeolite), positive control (routine treatment in animals with diarrhea), zeolite group (routine treatment in animals with diarrhea + zeolite (1g/kg/day, oral)). The application was made according to the prospectuses of İsotonic 0.9% NaCl (Polifleks®, Polifarma, Turkey), sodium bicarbonate (Bikarvil®, Vilsan, Ankara), Vitamin, Amino acid, Electrolyte, Dextrose (Duphalyte®, Zoetis, Spain) + Vitamine C (İnjacom C®, Ceva, Istanbul) + Marbofloxacin (Marbox®, Ceva, Istanbul) were administered daily to the positive control and zeolite groups. During the treatment procedure, death was observed on the 6th day in a calf with Corona virus. During the treatment, Na+, K+, and Cl- ions were measured in the serum on the 1st, 3rd, and 5th-days. There was no statistical difference between the groups in terms of Na+ and Cl- ions on the 1st, 3rd, and 5th days (p>0.05). However, the 1st and 5th-day K+ levels were found to be higher in the zeolite group compared to the other groups (p<0.001). The reason for this difference is thought to be due to both the cellular damage due to diarrheal agents and the increase in K+ absorption from the environment by zeolite. However, it was observed that the healing process of diarrhea was faster in the zeolite group compared to the other groups.
Effect of zeolite use on Na+, K+ and Cl- Ions in neonatal calves with diarrhea
Keywords: Diyare; İyon; Neonatal Buzağı; Zeolit; Diarrhea; Ion; Neonatal Calves; Zeolite