Türkiye piyasalarında parametrik riske maruz değer modelinin taşıdığı riskler - Aktaş, Metin (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2008)
Bu çalışmanın amacı, Basel II Uygulamaları doğrultusunda ülkemizde kullanılacak olan Riske Maruz Değer (RMD) Modeline dayalı olarak bankaların piyasa riskine karşılık ayıracağı sermaye tutarının olması gereken değere yakın olup olmayacağını araştırmaktır. Dolayısıyla, RMD modelinin Türkiye piyasalarında kullanımının bir risk taşıyıp taşımadığı incelenmektedir. Bunun için, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), döviz ve hisse senetlerinden oluşturulan hipotetik bir portföyün RMD’leri, parametrik RMD (Varyans-Kovaryans) yöntemi ile hesaplanmakta ve bulunan bu sonuçlar bir sonraki dönemde test edilmektedir. Çalışmada, 2004¬2005 yıllarına ait günlük veriler kullanılmaktadır. Araştırma sonuçları, yıllar arasındaki yüksek değişkenlik nedeniyle, PRMD modelinin varsayımından büyük sapmalar olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, Türkiye piyasalarında piyasa riski için sermaye tahsis edilmesinde PRMD modelinin kullanılması riskli olmaktadır.
The risk of parametric value at risk model ın the markets of Turkey
Keywords: Riske Maruz Değer; PRMD Modeli; PRMD Modeli ve Risk