Sağlıklı Köpeklerin Dış Kulak Kanalından izole Edilen Mikroorganizmalar ve Antibiyotik Duyarlılıkları - Kuyucuoğlu, Yahya; Sarıtaş, Zülfikar Kadir (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2010)
Bu çalışma sağlıklı 141 köpeğin dış kulak kanalının mikrobiyolojik muayenesi ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla planlandı. Köpek kulakların¬dan en yüksek oranda Staphylococcus aureus (%31.5) identifiye edildi. Bu mikroor¬ganizmayı sırasıyla Streptococcus spp. (%16.4), Bacillus spp.(%12.3), Staphylococcus intermedins (%9.5), Proteus spp. (%8.2), Pseudomonas aeruginosa (%8.2), Escherichia coli (%6.8), Candida spp. (%4.2) ve Aspergillus spp. (%3.5) izledi. İstatistiksel olarak sağlıklı köpeklerin kulak kanalından izole edilen mikroorganizmalar arasındaki farklılık önemli bulundu (¿><0.05). İzole edilen suşlara antibiyotik duyarlılık trestleri yapıldı. Staphylococcus aureus, Streptococcus spp. ve Staphylococcus intermedius türlerinin büyük çoğunluğu amoksisilin/klavulanik asit, ceftiofur ve gentamisine yüksek oranda duyarlı bulundu. Sonuç olarak otitis eksterna tedavisinde gentamisin, amoksisilin/klavulanik asit ve antifungal kombinasyonlarının kulla¬nılmasının yararlı olabileceği kanısına varıldı.

The study was conducted to determine the microbiological examination and antibiotics susceptibility of the external ear canal of healthy 141 dogs. The most frequently isolated microorganism from dog ears was Staphylococcus aureus (31.5%), followed by Streptococcus spp. (16.4%), Bacillus spp.(12.3%), Staphylococcus intermedius (9.5%), Proteus spp. (8.2%), Pseudomonas aeruginosa (8.2%), Escherichia coli (6.8%), Candida spp. (4.2%) and Aspergillus spp. (3.5%), respectively. A statistical analysis of the results suggest that isolation of these microorganisms is significant (¿><0.05) in ear canal of healthy dogs. Furthermore, the antimicrobial susceptibility tests of isolated strains were analysed. Majority of the Staphylococcus aureus, Streptococcus spp. and Staphylococcus intermedius strains were highly susceptible to amoxicillin/clavulanic asid, ceftiofur and gentamicin. The study indicates that gentamisin, amoxicillin/clavulanic acid and antifungal agents continue to be useful in the therapy of otitis externa.
Identification and Antimicrobial Susceptibility of Microorganisms Isolated from External Ear Canal of Healthy Dogs
Keywords: Sağlıklı Köpek Kulak; Mikroorganizma; Antibiyotik