Yatırım ve düzenleme ikilemi: Yeni nesil telekomünikasyon şebekelerine erişim fiyatının belirlenmesinde reel opsiyon yaklaşımı - Kulalı, İhsan; Bilir, Hakan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012)
Yatırım ve düzenlemeler arasındaki ilişki ekonomi literatüründe önemli bir yere sahiptir. Konu, şebeke endüstrileri bakımından, özellikle pazara yeni girişlerin düzenlenmesi noktasında daha da önem kazanmaktadır. Hizmet ve şebeke esaslı rekabet olarak adlandırılabilecek iki temel politika aracının birlikte uygulanmaya çalışılması, düzenlemelerin zorluğunu net bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu durumda her ne kadar, şebekelerin pazara yeni giren firmalara kullandırılması yaygın bir biçimde kabul görmekle birlikte, erişim ve/veya arabağlantı koşulları ve fiyatının ne olması gerektiği halen ciddi bir tartışma konusudur. Tartışmalar, telekomünikasyon sektörü özelinde yeni nesil şebeke yatırımlarına duyulan ihtiyaç nedeniyle yeniden güncel hale gelmiştir

A relationship between investment and regulation is one of the most controversial issues in economic literature. This topic is more important for network industries especially for market entry regulation. In general, while applying service-based competition policy, regulators try to enhance facility-based competition at the same time. Although the access by the new entrants to the incumbent's network is commonly accepted, the main question remains what the access price should be. This debate is still alive because of the emergence of the next generation networks.
A dilemma between investment and regulation: Real option approach to determine access prices in next generation networks
Keywords: Yatırım; Düzenleme; Erişim Fiyatı; Artan Maliyet; Reel