İşletmelerin finansman kararları ve yabancı kaynak kullanımını etkileyen faktörler: Türkiye'de bir uygulama - Erkan, Mehmet; Aydemir, Oğuzhan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2005)
İşletmelerin finansman kararları ve işletme borçlanmalarının belirleyicileri finans literatüründe uzun yıllar tartışma konusu olmuştur. İşletmelerin sermaye yapıları ve finansman kararları dengeleme teorisi ve hiyerarşi teorisi ile açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı işletmelerin finansman tercihlerini ortaya koymak ve yabancı kaynak kullanımında etkili olan faktörleri belirlemektir. Çalışmada Türkiye'nin 38 değişik ilinde faaliyette bulunan 438 işletmeye yönelik anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda işletmelerin sırasıyla işletme kaynaklarını ve yabancı kaynak kullanımını tercih ettikleri tespit edilmiştir. Hisse senedi çıkarımı ise son seçenek olarak belirtilmiştir. Bu sonuç hiyerarşi teorisi ile uyum göstermektedir.
Keywords: Hiyerarşi Teorisi; Dengeleme Teorisi; Sermaye Yapısı; Yabancı Kaynak