Ortaokul ve lise düzeyinde öğrenim gören konservatuvar öğrencilerinin müzik performans kaygılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi - Aydın, Bahar; İşgörür, Ümit (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2018)
Performans, profesyonel bir müzisyenin aktif müzik hayatı devam ettiği sürece kariyerinin önemli bir parçasıdır. Profesyonel bir müzisyen öğrenciliğinden itibaren çalgısı ya da sesi ile ilgili teknik düzeyinin gelişmesi için yoğun bir çalışma süreci geçirmektedir. Teknik düzeyini sergileme aşamasına geldiğinde ise bir başka faktör ortaya çıkmaktadır. O da performans kaygısı ve onun kontrolüdür. Bu çalışmada, ortaokul ve lise düzeyinde öğrenim gören konservatuvar müzik öğrencilerinin müzik performans kaygıları (MPK) çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, kız öğrencilerin MPK düzeylerinin, erkek öğrencilere göre yüksek olduğu, yaylı çalgı çalan öğrencilerin daha yüksek MPK düzeyine sahip oldukları, çalışma süresi yükseldikçe başarıya ilişkin algının da arttığı, sınıf düzeyi yükseldikçe MPK’nın arttığı, ilk sahne deneyimi yaşı küçüldükçe MPK’nın azaldığı görülmüştür. Bununla beraber öğrencilerin anne-baba eğitim durumunun ve mezun oldukları okul türünün MPK açısından anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir.

Performance is an important part of the career of a professional musician as long as his active music life continues. A professional musician goes through a heavy work process for developing his technical level relating with his instrumentor and his voice starting from the time when he is a student. When he comes to the stage of exhibiting his technical level, another factor appears. This is related with anxiety about performance and controlling this anxiety. In this study, musical performance anxiety (MPA) of conservatory music students having education at junior and senior high school levels are investigated as per different variables. According to the results of research it is determined that MPA levels of female students are higher than those of males, students who played string instruments have higher MPA levels, as the studying period increases attitude towards level of success increases, as grade of class increases MPA increases, and first stage experience age decreases MPA decreases. Nevertheless, it is determined that education status of the parents and the school type they graduated have not made a significant difference in terms of MPA levels.
Analysing the musical performance anxiety of middle school and high school conservatory students ın terms of various variables
Keywords: Müzik Peformans Kaygısı; Müzik Eğitimi; Kaygı; Performans