Elastin çözeltilerinin viskoelastik karakterizasyonları - Tezel, Guler Bengusu (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu çalışmada, izole ağırlıkça %0,1-%3 (w/w) elastin sulu çözeltilerinin viskoelastik karakterizasyonları incelenmiştir. Doğrusal ve doğrusal olmayan viskoelastik testleri reometre kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Düşük derişimlerde, Newtonumsu akış özellik gösterirken, özellikle %2, %2,5 ve de %3’ de artan elastik davranışları ile Newtonumsu olmayan viskoleastik akış özellikleri hakim olmaktadır. Bu kapsamda, eşik akış streslerine de yüksek derişimlerde rastlanmaktadır. Frekans aralığı 0.1-10 s-1 de tutulan, elastik modül (G’) ve viskoz modül (G’’) değişimlerinin frekans değişimi ile doğrusal davrandığı gözlenmiştir. Artan derişimlerle, G’ modülün G’’ modülüne göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, %3’ lük elastin çözeltisinin dondururak kurutma yöntemi kullanılarak taramalı elektron mikroskopuyla, hidrojel yapılarının oluşumu gözlenmiştir.

In this study, viscoelastic characterizations of isolated 0.1%-3% (w/w) elastin solutions were investigated. Linear and non-linear viscoelastic test were performed by using rheometer. At low concentrations, solutions behaves Newtonian flow, especially for 2%, 2.5%, 3% of elastin solutions have non-Newtonian viscoelastic flow properties. In this context, yield stress are also observed at high concentration values. It is indicated that elastic modulus (G’) and viscous modulus (G’’) change linearly within the frequency range of 0.1- 10 s-1. G’ and G’’ are found to be increased with increased concentration of elastin. In addition, 3% of elastin solutions using freeze dried method were analyzed with scanning electron microscopy, and hydrogelling formations are observed.
Viscoelastic characterizations of elastin solutions
Keywords: Elastin; Reoloji; Doğrusal Viskoelastiklik; Doğrusal Olmayan Viskolelastiklik; Elastin; Rheology; Linear Viscoelasticity; Non-Linear Viscoelasticity