Köpeklerde karşılaşılan kemik üremelerinin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi - Sağlam, Mehmet; Çayıroğlu, Damla; Çayıroğlu, Hasan Onur (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
Bu çalışmada 2016-2017 yılları arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniği’ne getirilen, klinik ve radyografik muayeneler sonucunda kemik üremeleri belirlenen 3 dişi ve 5 erkek köpek olmak üzere 8 olguda bilgisayarlı tomografi sonuçları değerlendirildi. Köpeklerden 2’sinin 1 yaşın altında, diğerlerinin 1-4 yaş aralığında olduğu belirlendi. Olgular bilgisayarlı tomografi ile incelendiğinde; kondromatöz üreme, avaskuler nekroz, yaş ağaç kırığı ve sağaltım komplikasyonu sonucu şekillenen malunion olmak üzere 4 femur, periostal üreme ve synostosis olmak üzere 2 radius-ulna, fibrokondroosteosarkom olmak üzere 1 scapula, eski kırık sonucu ankiloz olmak üzere 1 art. cubiti’de kemik üremesi saptandı.

In this study, the results of computed tomography were evaluated in 8 patients including 3 female and 5 male dogs with bone growth as a result of clinical and radiographic examinations in Surgery Department’s clinic of Ankara University Veterinary Faculty, between the yaers of 2016-2017. Two dogs were under 1 year old and the others were between 1-4 years of age. When the cases were examined by computed tomography after clinical examination and radiography, chondromatous proliferation, avasculer necros, greenstick fracture and malunion after treatment complication including 4 femur, periostal proliferation and synostosis including 2 radius ulna, fibrochondroosteosarcom including a scapula and ankylosis after old bone fracture including a cubiti bone proliferation were detected.
Evaluation of computer tomography encountered bone proliferation in dogs
Keywords: Bilgisayarlı Tomografi; Kemik; Kemik Üremesi; Köpek; Bone; Bone Proliferation; Computer Tomography; Dog