DA motor kontrolünde gürültünün sistem performansına olan etkisi - Akbulut, Ahmet (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
DA motor endüstride ve günlük yaşantıda en çok kullanılan elektrik motorlarındandır. Bu tip motorların hız ve konum kontrolü özellikle hassas üretim, güvenli haraket sağlanması ve verimlilik bakımından önem taşımaktadır. PID, DA motor kontrolünde en sık kullanılan kontrol yöntemlerinden birisidir. Bu çalışmada gerçek DA motor parametreleri üzerinden, Parçacık Sürü Optimizasyonu algoritması ve Ziegler-Nichols yöntemi kullanarak DA motor hız kontrolünde PID kontrolcü katsayıları belirlenmiş ve bu iki yöntemin karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada çıkış sinyaline gürültü eklenmiş, gerçek sistem değerlerine yakın çıkış değerleri elde edilmiştir. Böylelikle test sonuçlarının gerçeğe daha yakın bulunması amaçlanmıştır.

DC motor is one of the most used electric motors in industry and daily life. The speed and position control of this type of motor is especially important in terms of precision production, safe movement and efficiency. PID is one of the most commonly used control methods in DC motor control. In this study, PID controller coefficients were determined in DC motor speed control by using Particle Swarm Optimization algorithm and Ziegler-Nichols method over real DC motor parameters and these two methods were compared. In the study, noise was added to the output signal, and output values close to the real system values were obtained. Thus, it was possible to obtain test results that can approximately represent real conditions.
Keywords: Parçacık Sürü Optimizasyonu; Ziegler-Nichols; PID kontrol; DA Motor; Particle Swarm Optimization; ZieglerNichols; PID control; DC Motor