Sözel, sayısal ve eşit ağırlık bölümlerinde okuyan üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin bazı demografik değişkenler açısından incelenmesi: SDÜ örneği - Akçakanat, Tahsin; Mücevher, Muhammet Hamdi; Çarıkçı, İlker Hüseyin (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2014)
Bu araştırmanın temel amacı, Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerine göre üniversiteye yerleşen öğrencilerin girişimcilik özelliklerinin incelenmesi, girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi ve çeşitli demografik özelliklere göre incelenmesidir. Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesinde yapılmış olup, araştırmanın çalışma grubunu üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İşletme ve İktisat bölümlerinde okuyan toplam 380 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda öğrencilerin “yüksek girişimcilik” özelliğine sahip oldukları tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra “geldikleri yerleşim birimi”, “kariyer hedefi”, “kendi işini kuran yakının varlığı”, “eğitimi süresince bir işte çalışma durumu”, “eğitimleri süresince gelirlerini karşılama durumu”, “aldıkları eğitimin kendi işlerini kurmaya etkisi” ve “beklenmedik biçimde sahip olunan bir parayı değerlendirme şekilleri” değişkenleri açısından öğrencilerin girişimcilik eğilimleri anlamlı farklılık göstermektedir. Diğer yandan “üniversiteye yerleştikleri puan türü”, “cinsiyet”, “not ortalaması”, “aile gelir düzeyi” ve “girişimcilik dersi alma” değişkenleri açısından ise öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

The aim of this study is to investigate the entrepreneurship features and to determine entrepreneurship tendencies among verbal, quantitative and equally weighted undergraduate students based on the demographic variances. The research is conducted at Süleyman Demirel University, working group consists of 380 senior students from the departments of Turkish Language and Literature, History, Civil Engineering, Mechanical Engineering, Business Administration and Economics. The results showed that the students have higher entrepreneurship qualifications. Besides, the variances of “the place where they come from”, “career targets”, “having entrepreneur relatives”, “working while studying”, “earning their livings during their study, “effect of the education on setting up their own business” and “the ways of using the unexpected money” presents significant differences. However, the study showed no significant differences of the students’ entrepreneurship tendencies’ among the variances such as “the type of scoring for the university placement”, “gender”, “grade point average”, “family income” and “taking entrepreneurship lessons”.
An investigation on the entrepreneurship tendencies among verbal, quantitative and equally weighted undergraduate students based on the demographic variances: An example of SDU
Keywords: Girişimcilik; Girişimcilik Eğilimi; Üniversite Öğrencisi