İşletmelerde halkla ilişkiler işlevinin algılanması: Afyon ilinde hizmet sektöründe bir uygulama - Helvacıoğlu, Nuray (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2008)
Halkla ilişkiler işlevi, işletmelerin çevresine uyumuna yardımcı olan ve çalışma ilişkilerini düzenleyerek, sosyal ve ekonomik gelişimlerini destekleyen yönetsel bir fonksiyondur. Halkla ilişkilerin temel konusu “imaj” yaratmaktır. Taklit edilmesi zor bir stratejik değer olarak tanımlanan imaj sürdürülebilir rekabet avantajı yaratma potansiyeline sahiptir. İşletmelerin diğer işlevleri ile ulaşmaya çalıştıkları sonuçlara, halkla ilişkiler desteğiyle daha kolay ve daha kalıcı bir şekilde ulaşabilecekleri ise, genelde göz ardı edilmektedir. Çünkü halkla ilişkiler fonksiyonu, işletme yöneticileri tarafından genelde bir lüks veya gereksiz bir harcama olarak algılanır. Hâlbuki halkla ilişkiler ile yaratılan imaj ve bu olumlu imajın doğrudan veya dolaylı olarak yarattığı kazançlar, bu fonksiyonun işletmeye olan maliyetini fazlasıyla geri kazandıracaktır. Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren banka, otel, dershanelerden oluşan hizmet sektörü yöneticilerinin halkla ilişkiler faaliyetlerini nasıl algıladıklarını saptamaktır. Bu kapsamda Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren 35 banka, otel, dershane yöneticilerine yönelik bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, araştırma kapsamında yer alan yöneticilerin; halkla ilişkiler işlevini, pazarlama ve insan ilişkileri işlevleri olarak algılama, halkla ilişkilerin, kriz yönetimi aracı olarak görülmemesi, halkla ilişkilerin hedef kitlesini doğru olarak tespit edememe konularında ortak yanlış algılamalara sahip olduklarını göstermiştir.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla ilişkilerin Algılanması; Hizmet Sektörü