Devletin vergilendirme yetkisi karşısında temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması - Bayraklı, Hasan Hüseyin; Sezer, Yasin (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2000)
Devletin vergilendirme yetkisi çerçevesinde yapmış olduğu düzenlemeler, temel hak ve özgürlükleri ya sınırlandırmakta, ya da tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle devlet, vergilendirme yetkisini kullanırken bazı ilkelere uymak zorundadır. Vergilendirme yetkisiyle ilgili olarak anayasada düzenlenen ilkeler şunlardır: Yasallık ilkesi, Genellik ilkesi, Mali güçle orantılılık ilkesi, Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtımı ilkesi.

The arrangements made by the government in the framework of its taxing power either restrict fundamental rights and freedoms or remove them totally. Therefore, as the government exercises its taxing power, it has to abide to some certain principles. With respect to taxing power, these principles stated in the Constitution as follows: -legality principle -generality principle -ability to pay principle -tax equity principle
Keywords: Yasallık ilkesi; Genellik ilkesi; Mali güçle orantılılık ilkesi; Vergilendirme Yetkisi; Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtımı ilkesi