Genişletilebilir işletme raporlama dili (Gird) ve gelir idaresince kullanımı - Toraman, Cengiz; Abdioğlu, Hasan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2008)
Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili-GİRD (Extensible Business Reporting Language -XBRL) dünyada kullanımı her geçen gün yaygınlaşan dijital bir finansal raporlama dilidir. GİRD, finansal bilginin internet ortamında eş zamanlı olarak sunumuna imkân sağlayan ve elektronik iletişimi mümkün kılan standart bir dildir. Bugün dünyada gelişmiş pek çok ülkenin vergi idareleri ve denetim kuruluşu finansal raporlamanın GİRD formatında gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmakta ve bu yöndeki düzenlemelere destek vermektedir. Yakın bir gelecekte, finansal raporlama sürecinde küresel bir iletişim standardı halini alacak olan GİRD, Türkiye’de Gelir İdaresi personeline ve vergi denetimlerinde inceleme elemanlarına son derece yararlı uygulamalar sunabilecektir.
Keywords: GİRD; Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili (GİRD); Gelir İdaresi