Lastik Atığının Pirolizi İle Elde Edilen Karbon Siyahı Kullanılarak Üretilen MgO-C Refrakter Tuğlanın Fiziksel ve Mekanik Özelliklerine Kükürt Miktarının Etkisi - BAHTLI, Tuba; BOSTANCI, Veysel Murat; HOPA, Derya Yeşim; YASTI, Şerife Yalçın (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2017)
Her geçen gün miktarı artan lastik atıklarının sebep olduğu problemleri önlemek ve refrakter sektöründe geri kazanımını sağlamak amacı ile yapılan bu çalışmada, piroliz parametrelerine bağlı olarak pirolitik karbon siyahı içerisindeki kükürt miktarının değişimi ve ayrıca, pirolitik katı ürün olan karbon siyahı kullanılarak üretilen MgO-C refrakter malzemelerinin yoğunluk, % açık gözenek ve soğuk basma mukavemeti (SBM) değerlerinin kükürt miktarı ile değişimi incelenmiştir. Kükürt miktarının azalması ile yoğunluk ve SBM değerlerinin arttığı, % açık gözenek değerlerinin ise azaldığı gözlenmiştir.

In this done study in order to prevent problems caused by increasing tire wastes every day and to provide recycling in the refractory sector, change in sulfur content in pyrolytic carbon black depending on pyrolysis parameters and also the density, % open porosity and cold compressive strength (CCS) values of the MgO-C refractory materials produced using pyrolytic solid carbon black product as a function of sulfur content were investigated. As the amount of sulfur decreased, the density and CCS values increased and the open pore % values decreased.
Effect of Sulfur Content on thePhysicalandMechanicalProperties of MgO-C RefractoryBricksProducedby Using Carbon Black ObtainedbyPyrolysis of RubberWastes
Keywords: Piroliz; Lastik atığı; Kükürt, MgO-C; Refrakter; Mekanik özellikler